Orbán: Hatmillió beoltottól lehetnek zenés tömegrendezvények

Ezeken csak védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni. Már 5 millió beoltottól újabb lazítások jönnek.

2021. május 14., 08:13

Szerző:

"Magyar vagyok, sosem leszek elégedett, de jól álljuk a versenyt" - mondta az oltási statisztikákról Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában. Kiemelte a járvány azonban komoly veszteségekkel is járt. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy Karikó Katalint nagyon nagyra becsüli, csütörtökön tudott vele beszélgetni. "Volt amit megértettem, abból, amit mondott. Egy magamfajta jogász számára nem olyan egyszerű az ilyenfajta beszélgetés" - mondta. 

Hozzátette, Magyarország az az ország, amely a legkorábban térhet vissza a normális élethez. Mindenkit arra kér, hogy tartsa be a szabályokat. A következő időpont, amikor újabb lazításokat jelent be, 5 millió beoltottnál lesz. Pénteken több mint 4,8 millió ember volt már beoltva, 5 milliót szerinte pünkösdre elérjük. Akkor fognak majd az esküvők, nagyobb rendezvények és a kijárási tilalom terén lazításokat bejelenteni. 

Orbán Viktor kiemelte, tömegrendezvényeken védettségi igazolvány nélkül nem lehet majd részt venni. Ezt augusztusig biztosan fenntartják - mondta. "Erről a 6 millió beoltottnál fognak beszélni, de egyelőre nincs annyira regsztrált" - tette hozzá.

A miniszterelnök azt mondta, sokat hallani arról, hogy ősszel kell harmadik oltás. "Az ehhez szükséges harmadik dózis oltóanyag zsákban van. Mindenki biztos lehet abban, hogyha kell, akkor lesz elég." Hozzátette, hétfőtől arra bíztatják a magyarország területén kívül élő magyarokat, hogy regisztráljanak az oltásra mert már ők is megkaphatják. "Ha ott, ahol él, nem tudja, vagy jobban bízik Magyarországban, idejön és megkapja az oltását."

A miniszterelnök a magyar gazdaságról azt mondta, hogy a válság előtti szinten van. Az Európai Bizottság adatai szerint 1,1 százalékkal marad el a foglalkoztatottak száma, de neki ennél „jobb számai” vannak. "Elértük azt a szintet, ahol a válság előtt voltunk" – mondta. A gazdasági helyzet javulása is az orvosoknak és ápolóknak köszönhető - tette hozzá. Kiemelte 2600 beteg van még kórházban, 338-an vannak lélegeztetőgépen. Több mint 600 ezer ember gyógyult meg. 

„Jó kis költségvetés” – mondta a 2022-es büdzséről a miniszterelnök. Benne van egyidejűleg 13. havi nyugdíj második heti kifizetése is, a fiatalok adómentessége és 7300 milliárd forint van a gazdaság újraindítására. Ez a költségvetés alkalmas arra, hogy Magyarország kiemelkedő növekedési pályára álljon, erősebben jöhetünk ki a válságból, mint ahogy bementünk. Hozzátette, az oltások harmadik dózisával ellentétben ez még nincs a zsákban, a terve van meg. Szerinte „a pénzügyminiszter úr jól összedrótozta” a költségvetést.

A családtámogatási rendszerről is szó esett, a miniszterelnök azt mondta: ez egy magyar bravúr. 2010-ben tudták, hogy a fiatalok több gyereket akarnak, mint amennyit vállalnak – vagyis nem fordultak el a családi élettől, a külföldről érkező hírek, mi szerint a család rossz, badarság –, tehát helyreáll az egyensúly, ha megfelelőek a gazdasági feltételek. Messze vagyunk még a céltól, de elindultunk az úton, mondta Orbán. Hozzátette, hogy egy férfi életében egy gyermek születése teljesen új perspektívát ad. Mint mondta, az ő első gyermekének születése előtt csak a felelésgével kettejük élethosszáig láttak előre, de az utósok születésével ez változik. "Magam részéről azt tervezem, hogy elélek 80-90 éves koromig", de a fiatalok érkezésével ezek a távlatok megszűnnek - tette hozzá.  

Kiemelte, hogy aki gyermeket vállal, az a havi költségvetése szempontjából is jobban jár, mint aki nem. Tehát további kedvezményeket és támogatásokat kell adni, szögezte le a miniszterelnök.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)