Nem várt részlet derült ki az Orbán-Putyin találkozóról

Megerősítették, hogy Orbán Viktor mind a NATO, mind az Európai Unió felé jelezte, hogy Putyinnal fog tárgyalni Pekingben.

 

2023. október 27., 10:40

Szerző:

A HVG értesülése szerint a találkozó nem Orbán Viktor kezdeményezésére jött létre, de nem is mondhattak nemet. Előbbi információkat Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette.

Mint ismert, Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke október 17-én kétoldalú tárgyalást folytatott Pekingben, az Egy övezet, egy út fórumon, egyedüliként az Európai Unió vezető politikusai közül. Ráadásul a magyar miniszterelnök volt az első uniós vezető, aki az ukrajnai háború kitörése óta találkozott az orosz elnökkel.

A megbeszélésen egyeztettek a magyar–orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén.

A hvg.hu információi szerint a Putyinnal folytatott találkozó előtt Orbán Viktor telefonon tájékoztatta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét a közelgő megbeszéléséről. Orbán állítólag azt is közölte, hogy a találkozó nem az ő kezdeményezésére jön létre, de nem tud kitérni előle.   

Az ügyben a lap megkereste Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, aki az első kérdésre úgy válaszolt: „a miniszterelnök minden ilyen találkozó előtt a Magyarország NATO- és EU-tagságából fakadó konzultációkat le szokta folytatni”. A másik kérdést azonban nem cáfolta és nem is erősítette meg.

Ukrán részről Dmitro Kuleba külügyminiszter is reagált a magyar és az orosz vezető találkájára, kifejezve reményét, hogy „Remélem, [Orbán] legalább megmosta és fertőtlenítette a kezét, miután kezet fogott Putyinnal.”

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozója a 2023. október 17-i pekingi Harmadik Övezet és Út Fórum idején. Fotó: Grigory SYSOYEV / POOL / AFP)