Politico: Az EU attól tart, Orbán EU-s titkokat oszt meg Moszkvával

Egy magas rangú EU-diplomata szerint aggodalomra ad okot, hogy Orbán Viktor érzékeny információkat oszt meg Putyinnal. 

2023. október 23., 14:20

Szerző:

Politico szerint a Külügyek Tanácsa ülésén több európai külügyminiszter is fel fogja vetni Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök kínai találkozóját és kézfogását. A lap azt írja: „az ország jövőre tölti be a Tanács soros elnöki tisztét, és aggodalomra ad okot, hogy érzékeny EU-információkat oszthat meg Moszkvával, és „nem sokat tehetünk ellene” – mondta egy magas rangú EU-diplomata.

A lap szerint a diplomaták forrongnak és a frusztráltak, mivel nem tisztázott, hogy Budapest végül beleegyezik-e az Európai Békefenntartási Eszköz következő részletének támogatásába, amely az Ukrajnának szánt fegyverek és segélyek társfinanszírozására szolgál. Kaja Kallas észt miniszterelnök jegyzőkönyvbe vette, hogy az „nagyon, nagyon kellemetlen” volt, amikor Orbán Viktor szóvivője, Kovács Zoltán ostorozta őt férje oroszországi üzleti kapcsolatai miatt.

A lap megemlítette a Gazprom bejelentését, hogy extra gázt biztosítanak a következő télre Magyarország számára, hozzátéve, hogy most az a kérdés, hogy emiatt tesznek-e válaszlépéseket az európai kormányfők.

(Kiemelt kép: A Szputnyik orosz állami ügynökség által közreadott fényképen Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozója a harmadik Övezet és Út Fórum pekingi rendezvényén, 2023. október 17-én. Fotó: Grigorij Sziszojev / POOL / AFP)