Még több földgázt veszünk Oroszországtól

A következő télen is szállít Oroszország földgázt Magyarországra.

2023. október 23., 10:08

Szerző:

A TASZSZ hírügynökség információjára hivatkozva a Reuters szerint Alekszej Millert, a Gazprom vezetője azt nyilatkozta, hogy az orosz Gazprom a következő télen is szállít majd többletgázt Magyarországnak, és a szerződéses kötelezettségeken felül idén további 600 millió köbmétert küld Kínába is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt heti kínai útja során találkozott a két ország vezetőivel, és Miller az őt elkísérő üzleti vezetők között volt.  A lap felhívja a figyelmet arra, hogy Gazprom igyekszik kompenzálni, hogy az ukrajnai orosz háború kezdete óta elvesztette európai piacainak nagy részét, ami nagyrészt a Balti-tenger alatt húzódó Északi Áramlat vezetékeit tavaly súlyosan megrongáló robbanásoknak tudható be. A vizsgálatok még nem állapították meg, hogy ki volt a felelős.

Magyarország az Európai Unió egyetlen olyan tagja, amelynek vezetője, Orbán Viktor miniszterelnök a 2022. februári ukrajnai invázió óta baráti kapcsolatokat ápol Putyinnal. Emellett a NATO tagja is – jegyzi meg a Reuters.

(Kiemelt képünk illusztráció. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Gazprom orosz energetikai óriáscég vezérigazgatója, Alekszej Miller kíséretében egy harcművészeti akadémiát látogat meg Szocsiban 2023. június 9-én. Fotó: Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP)

Órákon belül tetőzhet Budapestnél a Duna, amelynek vízszintje most 830 centiméter a fővárosnál - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.