Botrány az oktatásban: politikai megszállás alatt tartják a magyar iskolákat

Ercse Kriszta oktatáskutató sarkos véleményt fogalmazott meg arról, ami a magyar iskolákban történik mostanában.

2024. augusztus 17., 13:29

Szerző:

Meglehetősen radikális véleményt fogalmaztak meg a magyar oktatás jelenlegi állapotáról a területhez értő szakemberek. Azaz arról, hogy bár lassan itt a tanévkezdés, továbbra is vannak olyan intézmények, amelyek élén még nincs kinevezett igazgató. Ennek oka, hogy nyáron már nem lehet új pályázatot kiírni ezekre a pozíciókra, pótlásukról pedig a Belügyminisztérium eddig nem gondoskodott, viszont olyanok pályázatát utasította vissza indoklás nélkül, akiket a tantestületek, a szülők és a diákok is támogattak.

Az ATV utánajárt, hogy mi lehet a megoldás ezekben az iskolákban, a válasz pedig a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetétől (PDSZ) érkezett. Szerintük politikai indíték húzódhat meg az ügy hátterében, ugyanis feltűnő, hogy jellemzően olyan intézmények maradtak vezető nélkül, ahol az utóbbi időben többször volt valamilyen tiltakozás, például sztrájk vagy polgári engedetlenség. A PDSZ véleménye szerint több olyan iskola is van, ahol még nem írtak ki pályázatot az intézményvezetői tisztség betöltésére, ezekben jellemzően az igazgatóhelyettesek veszik át a vezetői feladatokat ideiglenesen.

„A tanárhiányt még ezzel is tetézi a kormányzati intézkedés”

– mondta Ravasz Ágnes, a PDSZ országos választmányi tagja, hozzátéve: a tankerületek véleményét nem kéri ki a kormány, és az is „nagyon káros, hogy még tájékoztatási kötelezettségük sincsen”. Így a tankerületek nem tudják, hogy kik pályáznak, és azt sem, hogy kit és milyen indokok alapján fognak kinevezni. Emellett a pályázók sem kapnak indoklást, hogy miért utasították el, vagy éppen fogadták el a pályázatukat.

Ez történik ma az oktatásban

Ercse Kriszta oktatáskutató szerint az igazgató a legfontosabb kapocs a tantestület és a tankerület között, ezért nem mindegy, hogy „az állam meghosszabbított kezeként működik”, vagy ténylegesen csak az iskola érdekeit nézi.

„Ami Magyarországon most történik... Tulajdonképpen a politikai komisszárok azok, akiket a megfelelő pozíciókba helyeznek, és akikkel politikai megszállás alatt tartják az iskolát. És gyakorlatilag hatalompolitikai szempontokat érvényesítenek”

– mondta a szakértő.

(A Belső-Pesti Tankerületi Központ Budapesten. Fotó: Google)

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.