Hibázott a tankerület, ezért a bicskei általános iskola igazgatója repült

Noha a foglalkoztatás joga a Székesfehérvári Tankerületi Központot illeti meg, szerintük Bárányos József igazgató „nem tett semmit” az ellen, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűnsegédjeként megvádolt K. Endre testnevelőként az iskolájában dolgozhasson, ezért az igazgatónak távoznia kell. Rövidebben: a tankerület hibáját az igazgató fizeti meg.

2024. július 9., 12:21

Szerző:

„Súlyos szakmai és etikai kifogások” miatt nem támogatta Bárányos József igazgató vezetői pályázatát sem a Székesfehérvári Tankerületi Központ, sem a Klebelsberg Központ, sem a Belügyminisztérium, így a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola igazgatója 27 év után távozik a posztjáról – írja cikkében a 24.hu.

Bárányos József igazgatóval kapcsolatban még 2018-ban kifogásolta az illetékes tankerület, hogy testnevelő tanárként foglalkoztatta az akkor éppen büntetőeljárás alatt álló K. Endrét, a bicskei gyerekotthon volt igazgatóhelyettesét, a kegyelmi ügy egyik főszereplőjét. K. Endrét kényszerítésért 2019-ben első fokon, majd 2021-ben másodfokon is 3 év 4 hónap börtönre ítélték, Novák Katalin azonban tavaly – a pápalátogatás alkalmából – elnöki kegyelemben részesítette.

Az ellene folyó eljárásról értesülve az illetékes Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója, Török Szabolcs azonnali hatállyal felmentette K. Endrét a munkavégzés alól. A tankerületi igazgató akkor azt mondta, Bárányos „nem tett semmit”, pedig tudta, hogy mivel vádolják K. Endrét.

Csakhogy a munkáltatói jogokat nem az iskolaigazgató, hanem a tankerület gyakorolja. Bárányos 2019-ben is megpályázta az igazgatói posztot, akkor meg is kapta.

Azóta is az iskola igazgatójaként dolgozott, csak most, a kegyelmi botrány kirobbanása után fél évvel döntöttek a leváltásáról. Az igazgató mandátuma augusztus 15-én jár le, amit egy, a Facebookon közzétett videóban jelentett be Bárányos előző hét pénteken. A volt igazgató vezetői pályázatát sem a Székesfehérvári Tankerületi Központ, sem a Klebelsberg Központ, sem a Belügyminisztérium nem támogatta.

A 24.hu megkereste Bárányos József igazgatót, aki azt mondta, egyelőre nem kíván nyilatkozni, mert még „túl fájó a seb.” A lap ezután levelet küldött a Székesfehérvári Tankerületi Központnak is a történtek kapcsán, ahonnan Török Szabolcs tankerületi igazgató a következő választ küldte:

A jelenlegi igazgató munkájával szemben súlyos szakmai és etikai kifogások is felmerültek, amelyeket a tankerület eljuttatott a döntést meghozó miniszterhez, és nem javasolta a pályázó kinevezését.

Török hozzátette, a tankerületi központ a miniszteri döntés alapján megteszi a szükséges lépéseket, hogy az oktató-nevelő munka zavartalanul induljon el szeptemberben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.