Novák Katalin továbbra sem hajlandó beszélni a kegyelmi ügyről

Novák Katalin újra elhárította a kérdést, hogy köztársasági elnökként mégis mi vitte rá arra, hogy kegyelmet adjon a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját segítő K. Endrének.

2024. június 20., 09:56

Szerző:

Noha Orbán Viktor korábban többször is azt mondta, hogy csak Novák Katalin adhat választ arra, hogy miért kapott elnöki kegyelmet K. Endre, aki pedofil bűncselekmények eltussoláshoz asszisztált a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyetteseként, a volt államfő kínosan kerül minden lehetőséget, hogy ezt megtegye.

Pontosabban a Telex érdeklődésére a foci EB-n közölte, hogy ezúttal magánprogramon van a családdal, és szerinte, amit az ügyről el kellett mondania, azt már megtette.

„Nem szeretnék én most önnel beszélgetni erről”

– zárta rövidre a beszélgetést a volt államfő. Arra a kérdésre, hogy egy másik alkalommal válaszolna-e a Telex kérdésére, Novák Katalin annyit válaszolt: „Elképzelhető”, de ő már a lemondását bejelentő beszédében válaszolt a kérdésekre.

A Telex felidézte, a kevesebb mint hatperces nyilatkozatban Novák Katalin csupán annyit mondott:

„Hibáztam. A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyermekeket bántalmaz.”

Emellett bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állt ki mellette.

Ezért mondott le Novák Katalin

Novák Katalin államfői megbízatása február 26-án szűnt meg, amikor az Országgyűlés elfogadta lemondó nyilatkozatát, amit a február 2-án kirobbant kegyelmi botrány miatt nyújtott be. Eszerint a volt köztársasági elnök a pápalátogatás alkalmával aláírt szokatlanul nagy számú kegyelmi kérvénye között volt a bicskei pedofilügy egyik elítéltjéé is. A jogerős ítélet szerint K. Endre részt vett a bicskei gyermekotthon egykori pedofil igazgatójának a bűncselekményeinek eltusolásában, ezért másodfokon is 3 év 4 hónap börtönre ítélték.

A gyermekotthonban történt zaklatási ügyet amúgy az RTL Klub Házon kívül című műsora robbantotta ki. A bántalmazó igazgató azóta rács mögé került, az áldozatok azonban úgy érzik, magukra maradtak az átélt borzalmakkal. Korábban a 168.hu is foglalkozott a bicskei pedofilüggyel. Az igazgató egyik áldozata akkor úgy nyilatkozott lapunknak, hogy

„Biztos, hogy jó, ami ma történt. Törekszem majd arra, hogy segítséget kapjak, de nem tudom még, hogy merre menjek. Félelem is van bennem. Tudom azt, hogy mekkora károkat okoztak a történtek bennem, ezt nagyon sok idő feldolgozni és a lelki egyensúlyt beállítani.”

Novák Katalint először egy más ügyben tartott sajtótájékoztatón tudták kérdőre vonni a sajtó munkatársai. Akkor úgy nyilatkozott: „Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is.” A volt államfő arról nem nyilatkozott, hogy ez a szigor kiterjed-e a pedofil bűncselekmények elkövetésében segédkező nem pedofilokra is.

(Kiemelt képünkön Novák Katalin. Forrás: Adem ALTAN / AFP)