Novák Katalin újra feltűnt

Noha Novák Katalin már hosszú ideje nem tölti be a köztársasági elnöki posztot, még maradt olyan határozata, ami csak most jelent meg a Magyar Közlönyben.

2024. május 24., 09:54

Szerző:

A kegyelmi botrány miatt lemondott Novák Katalin több elnöki határozata május 23-án jelent meg a Magyar Közlönyben, így azok együtt szerepelnek Sulyok Tamás döntéseivel. Mindketten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előterjesztéseit fogadták el – szúrta ki a 24.hu.

Novák Katalin még novemberben mentette fel – érdemei elismerése mellett – Varga-Haszonits Zoltán rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet a teheráni nagykövetség vezetésére kapott megbízása alól. Posztjára Pethő Gyulát nevezte ki. Idén február 7-én – szintén érdemei elismerése mellett – távozott az athéni nagykövet. Haupt Erik Edgárt a poszton Sándor Zsolt váltotta.

Közben az államfői poszton váltás történt, így áprilisban már Sulyok Tamás mentette fel – érdemei elismerése mellett – Turóczy László rendkívüli és meghatalmazott nagykövetet, aki helyett Havas Lászlót bízta meg Magyarország OECD és UNESCO melletti Állandó Képviseletének a vezetésével. A köztársasági elnök – a külgazdasági és külügyminiszter javaslatára – Jákó Jánosnak ugyanakkor rendkívüli követ és meghatalmazott miniszteri rangot adományozott.

A portál megjegyzi, hogy a Magyar Közlönyben megjelent határozatok is jelzik, hogy az államfők jogköre a nagykövetek kinevezése, de az miniszteri előterjesztéshez/ellenjegyzéshez kötött. Mindez pedig azért fontos, mert Csárdi Antal (LMP) régóta levelezik arról Magyar Levente külügyi államtitkárral, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter nem tartja-e aggályosnak, hogy a bicskei pedofilügyben bűnsegédlet miatt elítélt K. Endre mellett kiálló Balog Zoltán püspök mindmáig képviselheti hazánkat rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként.

Magyar Levente államtitkár erre a kérdésre csak annyit válaszolt, hogy a rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rang adományozása, illetve visszavonása a köztársasági elnök jogköre.

Mint ismert, Novák Katalin még tavaly kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, K. Endrének, akit a bíróság 3 év börtönre ítélt kényszerítés miatt. A bicskei gyermekotthon igazgatója ugyanis 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott, amit azonban az igazgatóhelyettes segítségével úgy próbált meg eltusolni, hogy utóbbi megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében, amit aztán a pedofil igazgató jelenlétében akart aláíratni a gyerekkel.

K. Endrét ezután a bíróság bűnösnek mondta ki, amit azonban ő nem akart elfogadni, így az igazgatóhelyettes a kegyelmi kérvénnyel párhuzamosan harmadfokon is megtámadta a börtönbüntetéséről szóló ítéletet. A Kúria eljárása még zajlott, amikor meghozták a kegyelmi döntést, így ez az áprilisi döntés bekerült a harmadfokú határozat szeptemberi szövegébe. A Kúriát ugyanakkor az elnöki kegyelem nem hatotta meg, így helybenhagyta az első és a másodfokú ítéletet, tehát a pedofil igazgató helyettese jogerősen is kényszerítést követett el. K. Endrének ugyanakkor a büntetését nem kell letöltenie, és a kegyelem értelmében még büntetett előélete sem lesz.

(Kiemelt képünkön Novák Katalin. Fotó: 168)

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.