Novák Katalin családját is megosztja a kegyelmi ügy

Novák Katalin rokona, Moldova György özvegye mélységesen csalódott, azt is elárulta, hogy a volt köztársasági elnöktől családtagjai elfordultak a kegyelmi ügy miatt. 

2024. február 26., 10:32

Szerző:

Moldova György özvegye, aki rokona a lemondott államfőnek, elárulta, hogy a családját is megosztotta Novák Katalin kegyelmi botránya. Óriásit csalódtam Novák Katiban” – nyilatkozta Palotás Katalin a Blikknek. 

Moldova György özvegye súlyos betegséggel küzd. Az egyik szemére megvakult, fogytán az ereje, és képtelen feldolgozni imádott férje másfél évvel ezelőtti elvesztését. És ha ez nem lenne elég, ott van a rokona, a lemondott köztársasági elnök, Novák Katalin körüli botrány, illetve a barátja, munkaadója, Iványi Gábor folyamatos támadása... 

„Novák Katalin hogyan volt képes kegyelmet adni egy ilyen ocsmány, gyomorforgató ügy jogosan elítélt szereplőjének?”

„Okos, csinos nő, aki ezzel cserben hagyta azokat is, akik nemcsak aláírógépet, hanem igazi köztársasági elnököt láttak benne. Kati pontosan tudja, mi a véleményem az általa is szolgált rendszerről. Ezt mindig tiszteletben tartotta. A leváltása óta nem beszéltünk, de a családunkban is sokan fordultak el tőle. Nem akarom mentegetni, de az ő hibás döntésében óriási szerepe lehet Balog Zoltán püspök úrnak is”– mondta a Blikknek a volt köztársasági elnök rokona.

A legnépszerűbb kortárs szerző 2022 júniusában bekövetkezett halála óta is ugyanolyan népszerűségnek örvend, mint egész életében. A Kossuth-díjas íróval kapcsolatban – titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva megjelent egy írás, ami azt sugallja, hogy Moldova György lopott témát, élettörténetet…Ahogy arról a 168 óra is beszámolt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára  arról posztolt közösségi oldalán, hogy a közelmúltban elhunyt Moldova Györgyöt „szerzői esteken tanúsított fellázító tevékenysége miatt 1975-ben Bolygató fedőnéven vonták ellenőrzés alá”. Moldova neve a levéltárban 89 dossziéjában szerepel, 41 különböző ügynök jelentett róla. Bejegyzésükhöz egy fotót és egy iratot is csatoltak, amik a „Bolygató” fedőnevű bizalmas nyomozás iratait tartalmazó dossziéból származnak.

„Olvastam ezt az anyagot, és bevallom: mélységesen felháborított” – mondta Palotás Katalin, Moldova György özvegye. „Szégyen és gyalázat, hogy valaki vagy valakik Gyuri halála után ilyen történettel állnak elő. Ő nemcsak a férjem volt, hanem több mint húsz esztendőn át az az író, akinek a munkáját, a tevékenységét a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársaként segítettem. Át- és megbeszéltünk mindent, ismertem a munkamódszereit, a precizitását, a lelkiismeretességét. Zseni volt, de ezt az olvasói úgyis tudják. Hivatalosan aligha tudok bármit is tenni egy ilyen sejtetés ellen, de nem is akarok. Méltatlan lenne Moldova György életművéhez”– jelentette ki Palotás Katalin. Ebben a bizonyos titkosszolgálati anyagban arról írnak, hogy Moldova György egy Nagy Lajos nevű ember élettörténetét lopta el, majd azt a saját neve alatt adta ki „Azok az ötvenes évek” című írásában.

Palotás Katalinnál jobban senki nem ismeri a Kossuth-díjas író munkásságát. Érthető, ha az özvegyet mélyen megérintette mindez. De felkavarta az is, ami Novák Katalinnal történt. Tudniillik anyai ágon rokonok, s a legutóbbi beszélgetésükön, egy családi rendezvényen még az is szóba került, hogy esetleg segíti majd valamilyen formában a köztársasági elnök munkáját – írja a lap. 

(Kiemelt képünkön: Novák Katalin volt köztársasági elnök Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)