Máris kaszálnak a státusztörvénnyel: indoklás nélkül kirúgtak egy szentesi iskolaigazgatót

A január 2-án életbe lépett státusztörvény által megteremtett lehetőséggel élve, indoklás nélkül mondtak fel január 4-én Szentesen Karikó-Tóth Tibornak, a Kiss Bálint Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde igazgatójának. 

2024. január 7., 15:05

Szerző:

A szeged.hu emlékeztet rá: a státusztörvényként ismert csomagot tavaly júliusban fogadta el a parlament, egyes rendelkezései már akkor, mások szeptemberben, és jelentős fejezetek pedig az idén januártól élesedtek. Így az a rendelkezés, amely szerint az egyházi fenntartású iskolákban indoklás nélkül van lehetőség az igazgatónak is felmondani. Mint írják, ezzel a friss felhatalmazással élt a Szentesi Nagytemplomi Református Egyházközség Presbitériuma, és fenntartóként, még a téli szünet vége előtt, visszavonta Karikó-Tóth Tibor kinevezését – indoklás nélkül hívták vissza a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde éléről.

Az új presbitérium sziveszterkor lépett hivatalba.

A szentesi döntés ellen a szülők aláírásgyűjtésbe kezdtek, már nyolcszázan csatlakoztak a kezdeményezéshez.

„Szülőként és diákként ezúton fejezzük ki tiltakozásunkat a döntés ellen, mert meggyőződésünk, hogy Karikó-Tóth Tibor vezetése alatt az intézmény működése nem adhatott okot ilyen döntésre, nevezett személy szakmai és erkölcsi alkalmassága véleményünk szerint nem megkérdőjelezhető. Kifejezetten kérjük a döntés visszavonását, illetve amennyiben ez alapos indokból nem lehetséges, abban az esetben kérjük, hogy az intézmény fenntartói jogát a jövőben közvetlenül a Tiszántúli Református Egyházkerület gyakorolja" – írják a petícióban.

(Kiemelt képünk forrása: Kiss Bálint Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde hivatalos Facebook oldala)

19:18

Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videonyilatkozatában, emlékeztetve arra, hogy a bíróság csütörtökön döntést hozott „Gyurcsány Ferenc politikusának" az ügyében.

19:00

Miközben egy év alatt 409 szervátültetés történt idehaza, 536 új beteg került várólistára, amelyen már január elsején is 1255 páciens neve szerepelt – mondta az InfoRádióban az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.