A nők nyugdíjkorhatára 2027-től változhat, sokak számára kedvezőtlenül

A hungarikumnak számító Nők40 nyugdíjprogram változás előtt áll. Immár a nyugdíjba vonuló nők csaknem fele veszi igénybe a programot, amely nem csupán a korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét nyújtja, de ezt levonások nélkül teszi meg.

2024. június 28., 10:23

Szerző:

A Profitline a Nők 40 nyugdíjprogram fenntarthatóságát vizsgálta. A kétszeresen is egyedülálló magyar nyugdíjforma egyrészt az egyetlen nyugdíjtípus Magyarországon, amely a korhatár elérése előtt igényelhető, másrészt ez az egyetlen nyugdíjtípus a modern rendszerekben, amelyet nem terhel semmilyen levonás, annak ellenére, hogy a korhatár elérése előtt veszik igénybe – hivja fel a figyelmet a lap.

A Nők40 program olyan kedvezményekkel jár, ami fenntarthatatlan

A Nők40 nyugdíj keretében ugyanúgy jár a 13. havi nyugdíj, mint a korhatárt elérő öregségi nyugdíj esetében, így az érintett hölgy annyival több évi plusz ellátást kap, ahány évvel a korhatára elérése előtt igénybe vette a nyugdíjat.

A lap felhívja a figyelmet, hogy a 13. havi nyugdíjat alapvetően nem támasztja alá semmilyen járulékfizetés, így annak finanszírozását teljes egészében egyéb költségvetési forrásokból kell biztosítani minden évben.

További előny, hogy a Nők40 mellett bármilyen munkaviszonyból származó kereset járulékmentes, akárcsak a korhatárt elért öregségi nyugdíj mellett szerzett jövedelem. A foglalkoztató ebben az esetben is mentesül a szociális hozzájárulási adó (szocho) fizetése alól.

Ezenkívül megszűnt a nők kedvezményes nyugdíja mellett szerzett keresetre vonatkozó korábbi korlátozás, így a versenyszférában dolgozó nők korlátozás nélkül, 18,5%-os kedvezménnyel vehetik fel keresetüket a nyugdíj mellett, míg a foglalkoztatójuk sem köteles fizetni a 13%-os szochót.

Egyre nyilvánvalóbb probléma viszont, hogy a közszférában a nyugdíj – így a kedvezményes nyugdíj is – továbbra is szünetel mindaddig, amíg az érintett nyugdíjas közalkalmazotti jogviszonyban van (ideértve az egészségügyi szolgálati és a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyokat is).

Az alulfinanszírozott szociális, gyermekvédelmi, köznevelési, szakképzési ágazatokban, illetve az egészségügyben ad hoc megoldásokkal próbálják enyhíteni a helyzetet, ahelyett, hogy megszüntetnék a felesleges korlátozásokat – mutat rá a Profitline.

A nők nyugdíjkorhatárának módosulása nem kerülhető el

A Nők40 bevezetésekor valószínűleg nem az volt a jogalkotói szándék, hogy minden magyar nő nyugdíjba mehessen a korhatár elérése előtt. Ebben az esetben egyszerűbb lett volna a női nyugdíjkorhatárt a férfiakéhoz képest 3-5 évvel alacsonyabban meghatározni, ám ma már olyan népszerű a program, hogy a nyugdíjba vonuló nők legalább 50 százaléka ezt a lehetőséget veszi igénybe.

Ez az arány tovább nőhet, ahogy az általános nyugdíjkorhatár emelkedik, és egyre több nő tudja megszerezni a szükséges 40 év jogosító időt a 65 éves korhatár elérése előtt.

Korábban úgy tűnhetett, hogy a felsőfokú végzettségű nőket kizárják a Nők40-ből, mivel a tanulmányi időszakokat nem veszik figyelembe a jogosító időben. Azonban a helyzet változott: egy hároméves főiskola után 22 évesen, egy ötéves egyetem után 24 évesen kezdett munkával az érintett nők 62-64 éves koruk között teljesíthetik a Nők40 feltételeit.

„Így például idén nem csak a 62.719 fő 65 éves, hanem a 60.761 fő 64 éves, a 60.197 fő 63 éves és az 58.371 fő 62 éves, azaz összesen 242.048 nő szerezheti meg a 40 éves jogosító időt. Közel negyedmillió nő dönthet úgy idén (vagy egy-két éven belül), hogy korábban kilép a járulékfizetők közül és belép a nyugdíjasok körébe, anélkül, hogy levonásokkal büntetné a rendszer” – mondja Farkas András, a nyugdíjguru.hu nyugdíjszakértője.

A kedvezményes nyugdíj minél korábbi igénybevételére ösztönzi a nőket az is, hogy teljes nyugdíjuk mellett tovább dolgozhatnak a versenyszférában és a korlátozások alól mentesített közszférás ágazatokban, anélkül, hogy keresetüket járulék és szocho terhelné (ez utóbbi akkor is igaz, ha nyugdíjuk a közszféra nem mentesített ágazataiban szünetelne).


A 2026-os választásokig valószínűleg nem várható szigorítás, utána azonban elkerülhetetlen lehet, hacsak nem születik az a hallgatólagos politikai döntés, hogy lényegében minden nő nyugdíjba mehet néhány évvel a hivatalos 65 éves nyugdíjkorhatár előtt.

„Persze egy ilyen döntés csak akkor lehetséges, ha a költségvetésben minden évben rendelkezésre állnak a szükséges források” – hívja fel a figyelmet Farkas András.

 

 (Fotó: brenkee via Pixabay)