Lassan megfizethetetlenné válnak a nyugdíjasotthonok

A Népszava beszámolója szerint az általános válság még tovább mélyítette a gondoskodási válságot: egyre kevesebb család engedheti meg magának a nyugdíjasotthont gondozásra szoruló szerettei részére.

2023. január 22., 16:38

Szerző:

Éveket is kell várni az egyszerű nyugdíjasotthon-beli elhelyezésre, a demens, esetleg Alzheimer-kórban szenvedő időseket pedig szinte képtelenség elhelyezni, derült ki a Népszava átfogó riportjából. A lap szerint a rezsiválság és infláció következtében lehetetlen helyzetbe kerültek az ilyen problémákkal küzdő családok Magyarországon.

A nyugdíjasotthonok, szociális intézményeket eközben pedig mindennél súlyosabb munkaerőhiány is sújtja, a rendkívül alacsony fizetések és ápolási díjak miatt már szinte senki sem megy el például állami szociális intézménybe dolgozni. A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete és a Szociális Szakmai Szövetség nemrég a Belügyminisztériumnak úgy fogalmazott, a rezsiárak emelkedése miatt komplett intézmények zárhatnak be, kapacitáspótlásra pedig nincsen lehetőség.

„Próbálunk mindenben spórolni. Kicseréltük az égőket a lámpákban, és kénytelenek voltunk havidíjat is emelni”, – mondta el a Népszavának egy főváros környéki otthon vezetője. Az állami támogatás náluk lakónként 60 ezer forint havonta, amiből viszont ezeket a kiadásnövekedéseket már nem tudják fedezni. 

„A nadrágszíjon tovább húzni már nem tudunk. A szociális törvény pedig szerintem előrevetíti, hogy az állam teljesen ki akar szállni erről a területről. Fogalmam sincs, hova fogják majd tenni az ellátásra, felügyeletre szoruló időseket a hozzátartozók…” – számolt be a helyzetről az igazgató.

Magyarországon jelenleg 40 ezer nyugdíjas vár idősotthoni elhelyezésre, ahhoz pedig hogy közülük akár néhányat is fogadni tudjanak, a havi térítési díj emelése az egyetlen megoldás ezeknek az intézményeknek a számára. Ez Budapesten 3000 és 5000 forint napi költség között mozog, de van, ahol már eléri a napi 8000 forintot is.

(Kiemelt kép: Egy lakó megkapja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját a veszprémi Életöröm Idősotthonban 2021. január 16-án. Országszerte oltanak a 100 főnél nagyobb idősotthonokban a koronavírus ellen a hétvégén, 34 helyszínen 3400 embernek adják be a Moderna vakcináját. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Tegnap 18:39

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Elkészült hazánk legjobb munkahelyeit listázó kutatás. Az élbolyban első pillantásra meglepő cégek is: az első tízbe például bekerült a McDonald's és a MÁV is.