Sztrók után nem kezelhették: nyomozás indul M. Richárd börtönápolása miatt

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyomoznak, egyelőre nincs gyanúsítottja az ügynek. 

2022. május 13., 13:01

Szerző:

Büntetőeljárást indított az ügyészség M. Richárd ügyében, miután a Dózsa György úti baleset miatt három és fél év fogházra ítélt férfi jogi képviselője feljelentést tett az év elején azért, mert az akkor még börtönben tartózkodó ügyfele szerinte nem részesült megfelelő egészségügyi ellátásban a tavaly decemberi sztrókja után, írja a 24.hu. 

M. Richárdot még tavaly év végén válságos állapotban szállították a berettyóújfalui börtönkórházba, áprilisban ismét agyvérzést kapott, majd múlt hét közepén újra  romlani kezdett az állapota és annyira felszökött a láza, hogy azt a gondos kezelés ellenére sem tudták levinni az orvosok. A férfi szervezete már nem bírta a terhelést, ennek következtében múlt hét csütörtök éjjel meghalt. 

„Megkeresésére tájékoztatom, hogy a megjelölt ügyben a néhai fogvatartott jogi képviselőjének 2022. január 25-én kelt feljelentése alapján foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt van folyamatban nyomozás a Győri Regionális Nyomozó Ügyészségen. Az eljárásban gyanúsítotti kihallgatásra nem került sor, és újabb feljelentés sem érkezett az ügyészségre a férfi halála után”

– közölte az ügyészség szóvivője a 24.hu hírportállal. M. Richárd ügyvédje korábban úgy nyilatkozott, hogy azért tettek feljelentést, mert amikor a férfi tavaly december 24-én sztrókot kapott, egy napig feküdt a cellájában ellátás nélkül. M. Richárd védője szerint  rendelkezésére áll egy ápolói vizsgálatról szóló jegyzőkönyv, amiben azt rögzítette egy bv-alkalmazott, hogy 21:33-kor megvizsgálták a férfit, de nem hívtak hozzá mentőt, és orvosi ellátást sem kapott. Erre csak egy nappal később, december 25-én este került sort, állítja Mocsai Gergely ügyvéd. 

(Kiemelt kép: M. Richárd elsőrendű vádlott az ellene és további két ember ellen a 2017 májusában a fővárosi Dózsa György úton történt halálos közúti baleset ügyében indított büntetőper tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2019. július 5-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI)