Brutálisan megdrágult a nyelvvizsga, pedig egyre nagyobb szükség van rá

A külföldön is elismert nyelvvizsga ára 80 ezer forint körül mozog, de már a hazánkban akkreditált nyelvvizsgák ára is 50 ezer forint. 

2024. július 16., 15:08

Szerző:

Manapság egyre több nyelvvizsga közül választhatnak a diákok, de ezeknek csak egy része olyan, amelyet külföldi egyetemek is elfogadnak, ezért a diákoknak nem árt felmérni, pontosan milyen lehetőségek állnak rendelkezésre. A Pénzcentrum Kodák Mónikával , a Brighton Nyelviskola és Fordítóiroda vezető mestertanárával beszélgetett arról, milyen nyelvvizsgák közül is választhatnak jelenleg a diákok, és mekkora költséget is jelentenek ezek. 

Hazai fronton az akkreditált nyelvvizsgák széles skálája elérhető, a nemzetközi nyelvvizsgákon túl jelen van az Origo, a TELC, és újabban a BME nyelvvizsgák is. Ezek lehetnek egy, vagy kétnyelvű vizsgák. A korábbiakhoz képest ezeknek az árai az utóbbi időben egységesen egész magasra kúsztak, szinttől függően 45 000 – 50 000 Ft körüli összeget kell kifizetni egy komplex verzióért. 

Jó hír, hogy az első sikeres nyelvvizsga árát a 35 év aluliak visszakapják. Ami a nemzetközi nyelvvizsgákat illeti, angol nyelven az IELTS-et és a Cambridge nyelvvizsgát is egységesen a British Council magyarországi szervezete bonyolítja, akik körülbelül 80 000 forintot kérnek el a vizsga pontos típusától függően, erre sajnos visszatérítés sem érvényes. Ezeken a vizsgákon egészen más értékelési rendszer van, 0-tól 9 pontig terjedő skálán értékelik a vizsgázókat – fejtette ki Kodák Mónika. 

Nem olcsó mulatság a nyelvvizsga felkészítő tanfolyam és a magánóra sem

A szakértő elmondta azt is, hogy vannak kimondottan nyelvvizsga felkészítő tanfolyamok, de szinte bármilyen igényre épülő tanfolyamot személyre lehet szabni a diákoknak. Az ő iskoláikban a magánórák időtartamtól függően 7000–10.000 forintba kerülnek, a csoportos órák ennél valamivel olcsóbbak, 5000 Ft körül mozognak. Ám sok helyen akár 10-12 000 forintot is elkérhetnek egy egyszemélyes óráért.

A borsos árak ellenére sokan választják a magán nyelvtanulást, mivel a közoktatásban nem jut idő a nélkülözhetetlen készségek elsajátítására. Egyre többen választják viszont a külföldi továbbtanulást, amihez kell a magabiztos nyelvtudás. Jelenleg Ausztriában és Németországban tanul a legtöbb diák, mindkettőben több mint kétezren. 

A tanulmányi migráció célországaiban pedig országtól függően 5-15 százalékkal növekedett a magyar diákok száma az elmúlt években. Az utóbbi időben egész népszerűvé vált Olaszország, míg Hollandia, Dánia és Svájc régi közkedvelt európai célpontok. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is hagyományosan népszerű. 

(Kép forrása: Pixabay)