Mire számíthat, aki 2023-ban tervezi letenni a nyelvvizsgát?

2022. december 19., 15:50

Szerző:

Bizonyosan sok tervünk van 2023-ra, melyek között akár a nyelvvizsga letétele is szerepelhet. Mindegy, hogy milyen nyelven tanulunk, és hogy milyen szintű vizsgát tűztünk ki magunknak, a készülést nem odázhatjuk el. Ha egyelőre csupán tervezzük a megmérettetést, jó tisztában lennünk a nyelvvizsgaszintekkel, így biztosan nem járunk úgy, hogy fölélőttünk.

Mire jó a nyelvvizsga?

A nyelvvizsga ugyan a legújabb módosítások értelmében nem szükséges ahhoz, hogy átvegyük a diplománkat, bizonyos munkahelyekre elengedhetetlen a megléte. Ez elsősorban azért lényeges, mert ha a munka során esetleg ki is derül, hogy a nyelv kihasználatlansága miatt kopott a tudásunk, nyelvvizsgánk biztosítékot ad afelől, hogy képesek vagyunk hamar felfrissíteni a tudásunkat, ha a helyzet úgy kívánja.

Nyelvvizsgázás 2023-ban

A következő évben várhatóan nem változnak a nyelvvizsgaszintek, ám ennek ellenére nem árt tisztában lenni azzal, hogy mi várhat ránk egy-egy megmérettetésen.

A nyelvvizsgaszintek közül választhatunk alap-, közép- és felsőfokot. Bár a munkahelyek meghatározhatják, hogy milyen nyelvi bizonyítványt várnak el, elsősorban rajtunk áll, hogy melyikre jelentkezünk.

Alapfok

Az alapszintű nyelvvizsgát ugyan kevés helyen kérik, ez nem jelenti azt, hogy értéktelen, sőt! Az angol nyelv ismerete általában elvárt, azonban ha egy ritkább nyelvet beszélünk alapszinten és erről papírunk is van, sokat dobunk vele önéletrajzunkon! Ebbe a kategóriába tartoznak az úgynevezett A1- és A2 típusú vizsgák, melyek arról tanúskodnak, hogy egy idegen országban megértetjük magunkat szóban és írásban egyaránt.

Középfok

Ha B1-et vagy B2-t látunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy középfokú nyelvvizsgához kötődik. A legtöbb munkahely megelégszik egy középfokú bizonyítvánnyal, jellemzően angol nyelvből, hiszen ebből kiderül számukra, hogy magabiztosan megértetjük magunkat, és hogy a hallott és az olvasott szöveg megértésével sincs gondunk. A B2-es vizsga írásban és szóban is megmérettetést jelent a vizsgázónak, viszont vitathatatlan előnye, hogy egy esetleges felvételinél pluszpont jár érte.

Felsőfok

A felsőfok már nem a kísérletezők mezeje, ugyanis ehhez stabil tudáshoz van szükség. A C1-es felsőfokú nyelvvizsgán olvasott és hallott szöveg értelmezése is elvárás, ám a témák meglehetősen tág körben előfordulhatnak, így a tőzsdéről, űrkutatásról vagy bármely, nem mindennapi témáról kaphatunk szöveget. A C2-es szinten beszédben is meg kell mutatnunk tudásunkat. Ekkor már nincs helye a visszakérdezésnek és a bizonytalankodásnak, folyékonyan és választékosan kell beszélnünk, hogy meggyőzzük a bírákat.

Hogyan készüljünk fel?

A nyelvi tesztekre való felkészülésben nagy segítséget jelenthetnek a nyelvtanfolyamok, de sokan jobban haladnak a saját tempójukban. A hallás utáni szövegértést kiválóan gyakorolhatjuk angol nyelvű filmek vagy dokumentumfilmek nézésével, de számos könyv is rendelkezésre áll, melyek a különböző szintekhez megfelelő gyakorlatokat vonultatnak fel.

A különböző nyelvvizsgaszintek megértésével biztosak lehetünk benne, hogy sem túl egyszerű, sem túl nehéz dolgunk nem lesz a vizsga során. Ha nem sürget az idő, és úgy érezzük, hogy még fel tudnánk készülni egy magasabb szintű vizsgára, ezt is megpróbálhatjuk, hiszen ne feledjük: nem az életünk múlik a nyelvvizsgán, és semmi nem történik, ha esetleg megismétlésére kényszerülünk.

(x)

10:35

Megrenghet a kormány hatalma, leválthatják a magyarok Orbán Viktort? Egyelőre biztosan nem, hiszen a vármegyei közgyűléseknek nincs komoly hatása a magyar politikai élet alakulására, ugyanakkor fontos fokmérője a pártok vidéki támogatottságának. A közgyűlésbe való bejutáshoz szükséges listaállítás ugyanis megmutatja, hogy egy párt mekkora szavazóbázissal bír a legkisebb vármegye legapróbb településein. Ráadásul a mostani eredmények elég beszédesek.

09:58

Meglepetésre egy hónap alatt 2,5 százalékkal, 701 forinttal lett olcsóbb a nyugdíjasok által legjellemzőbben vásárolt élelmiszerek alkotta árkosár, melyet a három nagy hazai hipermarketlánc, az Auchan, a Tesco és az Interspar által kínált termékek átlagárából számított ki a Mfor.