Hiller István elárulta, miként emelhető az oktatás színvonala

Öt pont az MSZP ajánlata a közoktatás színvonalának emeléséért – közölte az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, korábbi oktatási és kultuszminiszter szerdán, online sajtótájékoztatón.

2023. december 13., 13:59

Szerző:

Hiller István azt mondta, az MSZP összetartó Magyarországot kínál, ezt szolgálja programja, és ezt szolgálja annak közoktatási fejezete is. A politikus véleménye szerint folyamatosan csökken a színvonal, a pedagógusok bérét a kormány nem tudta rendezni, kiábrándultság jellemző a közoktatásban.

„Tenni kell, mert nem maradhat így”

– jelentette ki.

Az MSZP öt pontja közül elsőként azt említette, amely szerint

a tankötelezettség korhatárát vissza kell állítani 18 évre.

A tankötelezettség leszállításának mérlege egyértelműen negatív, a lemorzsolódók nem tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon – vélte a szocialista képviselő.

A második a nemzeti alaptantervvel kapcsolatos ajánlat, amelyről az MSZP-s képviselő azt mondta, korszerű és hasznos alaptantervre van szükség, amely nem a lexikális tudást állatja a középpontba, hanem az alapkészségeket fejleszti.

A harmadik pont kapcsán Hiller István kijelentette, a kormány pedagógusoknak szóló életpályamodellje „megbukott, a tanárok érdemleges béremelését nem oldották meg”. A képviselő „szilárd meggyőződése szerint” a pedagógusok jelentős bérrendezését a magyar állam központi költségvetése kell, hogy állja, a bérek értékállóságának megőrzéséről pedig meg kell egyezni a civil szakmai és a szakszervezetekkel.

A negyedik pont, hogy össze kell kapcsolni a világban zajló tudományos informatikai forradalmat és a magyar közoktatást – folytatta Hiller István. Jelezte, az MSZP „civil hozzáértőkből álló teamet” kér fel, amely javaslatot tesz, hogyan lehet a mesterséges intelligenciát beépíteni a közoktatásba.

Az ötödik pont, hogy az önkormányzatok ismét lehessenek iskolafenntartók – közölte az ellenzéki képviselő. Úgy vélte, „az államosítás hozzájárult a színvonaleséshez”. Ezért a jövő évi önkormányzati választásokon az MSZP az ajánlja a jelölteknek, kérdezzék meg a helyieket, akarják-e, hogy városaiknak ismét lehessenek iskoláik – ismertette Hiller István.

Javasolta továbbá, hogy ahol a testületi többség úgy dönt, hogy visszakérik iskoláikat, a kormánynak kötelessége legyen tárgyalni erről az önkormányzattal.

(Kiemelt kép: Hiller István országgyűlési képviselő. Forrás: mszp.hu)