Diplomaeső jöhet az új nyelvvizsgatörvény után

A nyelvvizsga-kötelezettségről szóló törvény megjelenése után mindenhol kiadhatják az azok hiányában visszatartott felsőoktatási diplomákat, ez jött a nyelvvizsga-amnesztia helyett az idén.

2022. július 29., 15:24

Szerző:

Ha megjelenik a nyelvvizsga-kötelezettség eltörléséről szóló rendelet, kiadhatóvá válnak a korábban nyelvvizsga hiányában beragadt diplomák is  – ezt nyilatkozta az Eduline-nak  Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke. A döntés akár tízezer hallgatót is érinthet.

Bár a törvény részletes utasításai még nem nyilvánosak, most úgy tűnik, attól függően kaphatnak a nyelvvizsgával nem rendelkezők is diplomát, hogy az adott egyetem, vagy főiskola vezetése hogyan rendelkezik ez ügyben. Ahol máshogy nem rendelkeznek, ott válhatnak az oklevelek kiadhatóvá.

Csák János kulturális miniszter már korábban elmondta, a törvény azt a célt szolgálja, ezután az egyetemek saját hatáskörben dönthessék el, igényelnek-e nylevvizsgát a diplomáik kiadásához.

(Kiemelt kép: Kiemelt kép: Végzős hallgatók emelik magasba okmányaikat a Dunaújvárosi Főiskola diplomaosztó ünnepségén 2013. február 9-én. Fotó: MTI | Koszticsák Szilárd)

18:05

Felkaptuk a fejünket: az év lakóháza közönségszavazásán egy kisújszállási „mediterrán” családi ház lett az első, a magyar települések látványvilágának tipikus képviselője a kádári kockaházakat követő rendszerváltás utáni korban. Hogyan terjedt el, kik alakítják az építészeti közízlést, miért esik nagyon messze a tervezők stílusa a közönség igényeitől, miért fontos a telekméret, a kert, s miféle térkövezett zsákutcába vezet az utunk – ezekről beszélgettünk Tamáska Máté egyetemi tanárral, szociológus-műemlékvédővel, a város- és falukutatás, az építészetszociológia művelőjével.