Nemzetközi Sajtó Intézet: Gyorsan kell lépnie az EU-nak a magyar sajtószabadság érdekében

Az IPI igazgatóhelyettese szerint Orbánék állandóan méricskélnek, hogy mennyi sajtószabadságot kell garantálni a hatalmuk megtartásához.

2021. február 15., 09:07

Szerző:

Scott Griffen, a bécsi központú Nemzetközi Sajtó Intézet (IPI) igazgatóhelyettese szerint gyorsan kell cselekednie az Európai Uniónak, mert a hazai sajtó foglyul ejtése visszafordíthatatlan lesz. A több mint százéves szakmai szervezet képviselője a Népszavának adott interjújában elmondta: a Klubrádió lekapcsolása a magyar sajtószabadság újabb válsága, egy újabb zuhanás a szakadékba.

Több más szervezettel együtt az IPI is felszólította az Európai Bizottságot, hogy kezdjen tárgyalásokat az illetékes magyar hatóságokkal annak érdekében, hogy a rádió tovább sugározhasson - mondta Griffen, hozzátéve: örül annak, hogy a Bizottság vizsgálatot helyezett kilátásba, de egyelőre nem tudja megjósolni, mi lehet annak az eredménye.

Ősszel az Európai Bizottság közzétette a tagállamok jogállamiságról szóló jelentéseit, melyekben aggodalmukat fejezték ki a magyar médiaszabadság helyzete miatt, ez azonban Griffen szerint egy rendkívül elkésett próbálkozás, ugyanis 10 éve lehet látni a negatív folyamatokat.

Kiemelte: számos országban, köztük Lengyelországban és Szlovéniában is másolják Orbán taktikáját. A Nemzetközi Sajtó Intézet igazgató-helyettese aggodalmát fejezte ki, hogy amennyiben az EU nem cselekszik gyorsan, akkor képtelen lesz visszafordítani a magyar média "levadászását".

Scott Griffen a magyar kormányról úgy vélekedett, hogy annyira nyeregben érzik magukat, hogy nem érdeklik őket a következmények. Úgy vélte: Orbánék állandóan méricskélnek, hogy mennyi sajtószabadságot kell garantálni ahhoz, hogy hatalmon maradjanak.

(Kiemelt képünk illusztráció: Résztvevők az Index-ügy miatt szervezett tüntetésen a Margit hídnál 2020. július 24-én. A demonstrációt az Index főszerkesztőjének elbocsátása után szervezték. Fotó: 168.hu | Dombóvári Tamás)

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.