A Klubrádió súlyos diszkrimináció áldozata a vezérigazgató szerint

Elutasította a bíróság a rádió keresetét, ezért vasárnaptól már csak interneten fogható az adás. A Klubrádió vezetői azt mondják, nem adják fel, akár az EU bírósága elé is elviszik az ügyet.

2021. február 9., 18:00

Szerző:

A Klubrádió súlyos diszkrimináció áldozata, hiszen más rádiók ugyanilyen szabálysértés miatt nem kaptak büntetést, sőt, megkapták a frekvenciajogosultság meghosszabbítását - mondta a 24.hu-nak Stock Richárd. A Klubrádió vezérigazgatója közölte: a médiahatóság által hivatkozott jogsértés valójában nem is jogsértés, ugyanis a szóban forgó két eset arról szólt, hogy a Klubrádió késve tett eleget két korábbi adatszolgáltatási kérésnek. Viszont amikor ez történt, a jogszabály nem tartalmazott határidőt a teljesítésre. Ezt csak 2019-ben iktatták törvénybe. Vagyis a Klubrádió nem léphette túl a határidőt, mert akkor még nem volt ilyen - magyarázza a vezérigazgató.

Stock Richárd szerint az adatszolgáltatási kérés olyan terjedelmű volt, amit semmilyen szabály nem írt elő, vagyis a Médiatanácsnak egy teljesen egyoldalú előírása volt, amit, bár akadozva, de teljesített a rádió. A vezérigazgató hozzátette: több más rádió hasonló szabálysértésére is hivatkoztak a perben, amelyek szintén késve teljesítették az adatkéréseket, mégis megkapták a hosszabbítást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól.

Minden jogorvoslati lehetőségeket igénybe vesznek, de ezek hónapokig tarthatnak, így a jelenlegi állás szerint a Klubrádió analóg adása vasárnap elhallgat, és csak online lehet majd hallgatni a rádiót - mondta a lapnak a vezérigazgató.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Fővárosi Törvényszék elutasította a Klubrádió keresetét, amelyben a rádió a médiaszolgáltatási jogosultság megújítási kérelméről hozott médiatanácsi határozat jogszerűségét vitatta. A Fővárosi Törvényszék közleményében azt írta: a frekvenciahasználati jogosultság alapvetően pályázaton nyerhető el, "a szerződés megújítása csupán kivételes jogszabályi lehetőség, amire csak kizáró ok hiányában", a Médiatanács hozzájárulásával történhet meg.

A bíróság közleménye rögzíti: a Klubrádió megújítási kérelmével kapcsolatos határozatában a Médiatanács - a vonatkozó jogszabályban rögzített - úgynevezett objektív kizáró okra, azaz az ismételt jogsértés elkövetésére alapozta a döntését. Az ismételt jogsértést egy olyan korábbi, véglegessé vált döntés miatt kellett megállapítania a médiatanácsnak, amelyet a Klubrádió nem támadott meg keresettel, tehát a döntésben foglaltakkal kapcsolatban a rendelkezésére álló jogorvoslati eszközöket nem vette igénybe.

Az ismételt jogsértés így fennállt, a frekvenciahasználati jogosultság megújítását a médiatanács nem mérlegelhette, ahogyan nem tehette ezt a bíróság sem - írták a közleményben.

(kiemelt kép: Kovács Tamás/MTI)