Fordulat: mégis kéri a magyar kormány azt az EU-s hitelt, amit korábban elutasított

Navracsics Tibor EU-ügyi miniszter az ATV kérdésére megerősítette, mégis igényli a magyar kormány az REF-hitelt, amelynek felvételét korábban elutasította.

2023. május 8., 18:39

Szerző:

Jelezte a magyar kormány az Európai Bizottság felé, hogy „igényt tart” az az EU-s helyreállítási alap (RRF) hitel-részére is. Mindezt Navracsics Tibor az ATV kérdésére mondta el hétfőn. Mint írják, a részletekről nyár végéig kell, hogy megállapodás szülessen a Bizottság és a kormány között.

A területfejlesztési miniszter egy EU-ügyi konferenciát követően mondta mindezt el az ATV tudósítójának. Korábban az InfoRádió Aréna című műsorában pedig úgy nyilatkozott, az RRF hitelrészének felvételével kapcsolatban „afelé tartunk, hogy pozitív választ adjunk.”

A helyreállítási alap hitelből biztosított része mintegy 3300 milliárd forintnyi fejlesztési forrást jelentene a magyar állam részére. A források megszerzése azonban mégsem egyszerű. Navracsics már 2022 decemberében bejelentette, egy 2400 milliárd forintos hitelrészt már elvileg jóváhagyott az EB, ezt azonban azóta sem kapta meg az államháztartás.

A Bizottság ugyanis, mint ismert, összesen 27 mérföldkövet szabott meg jogállamiság terén, amit a magyar kormánynak teljesítenie kell, mielőtt a forrásokhoz hozzájutna. Navracsics azonban bízik benne, hogy a parlament igazságügyi csomagról szóló kedvező döntése után az Európai Bizottság biztosi kollégiuma is a források felszabadítása mellett dönt majd, mindez a források átutalását is lehetővé teszi.

(Kiemelt kép: Navracsics Tibor. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

2023. május 29., 21:02

Ráadásul hat egymást követő napot tölthetnénk otthon a karácsonyi héten a Gazdaságfejlesztési Minisztérium friss tervezete szerint. Lenne ugyanakkor három olyan szombat is, amikor dolgozni kellene.

2023. május 29., 20:46

Halálos motorbaleset történt a fővárosban a Gyáli úton hétfő délután, az utat a Könyves Kálmán körútnál lezárták – tudatta a rendőrség a honlapján.

2023. május 29., 16:23

Novák Katalin részt vett a csíksomlyói búcsún, és látogatásának helyszíneiről folyamatosan beszámolt a közösségi oldalán. A „nem megfelelő nyilvános üzenetek” miatt a román külügy tiltakozott Magyarország bukaresti nagyköveténél. A Sándor-palota szerint a „román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan”.