Navracsics kiúttalanságot sugalló fehér foltokról beszélt

Hiába erős egy térség, ha léteznek benne kiúttalanságot sugalló „fehér foltok“, a területfejlesztésnek egyebek mellett ezek megszüntetését kell szolgálnia – hangsúlyozta a területfejlesztési miniszter pénteken a Veszprém vármegyei Uzsán.

2023. április 21., 15:41

Szerző:

Navracsics Tibor, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, A belső perifériák a fejlesztéspolitikában – a Marcal-völgye térség fejlesztési akcióterv kidolgozása című munkakonferencián azt mondta, hogy az ország minden régiójában találhatók fejlesztésre szoruló „fehér foltok“. A Marcal-völgyi térségre kidolgozott stratégia és maga a fejlesztés is országos szintű példa lehet – fogalmazott, hozzátéve: e tanácskozás egy újabb jelentős lépés a térség területfejlesztési stratégiájának kialakításához. 

V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára az „élhető térség” kialakításának jelentőségét hangsúlyozta, hozzáfűzve: a területfejlesztés azt a célt szolgálja, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb országának egyike legyen. Az elmúlt évtizedekben a fejlesztési programok dacára a fejletlenebb térségek elmaradása megmaradt, ezt a hátrányt lenne hivatott felszámolni a területfejlesztési stratégia – közölte, fontos kitörési pontként említve a népfőiskolai központ létrehozásának tervét a térségben.

(Kiemelt képünkön Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Fotó:ATTILA KISBENEDEK / AFP)