Napelemes fordulat: sokan mégis rosszul járhatnak januártól

Akik százszázalékos állami támogatással telepítettek napelemet, azoknak vélhetően a kedvezőtlenebb, bruttó elszámolásra kell áttérniük.

2023. szeptember 13., 10:57

Szerző:

Az InfoStart cikkében olvasható, hogy rendeletmódosítás még nem jelent meg, de Szolnoki Balázs Ádám, a MANAP iparági egyesület elnöke szerint valószínűleg át kell térniük majd a kedvezőtlenebb bruttó elszámolásba azoknak a felhasználóknak, akik százszázalékos állami támogatással telepítettek napelemet. 

Miután nagy felzördülést keltett, hogy hamarosan havi elszámolás lesz érvényben, az energiaügyi miniszter bejelentette, hogy marad az éves szaldóelszámolás a már működő, illetve a folyamatban lévő háztartási napelemes rendszerek üzemeltetőinek. Az éves elszámolást fokozatosan vezetik ki, akikre a mostani döntés vonatkozik, a telepítéstől számítva tíz évig maradhatnak a jelenlegi rendszerben.

A miniszteri közlés szerint akik szeptember 7-ig bejelentették napelem-telepítési igényüket, akkor is jogosultak lesznek az éves szaldóelszámolásra, ha a beruházás 2025 végéig elkészül. 

Az viszont nem világos egyelőre, hogy mi lesz azoknak a felhasználóknak a sorsa, akik százszázalékos állami támogatással telepítettek napelemet. 

Ugyanis az ő esetükben már a pályázati kiírás is úgy fogalmazott, ha változik az elszámolási környezet, akkor ők az új elszámolási rendszerbe fognak átkerülni, és a szerződésben is vállalták azt, hogy bruttó elszámolásban működtetik a rendszerüket.

„Én inkább arra tenném a voksomat, hogy nekik át kell állniuk a bruttó elszámolásra" – mondta Szolnoki Balázs Ádám, ugyanakkor azt is megemlítette, hogy a minisztériumi egyeztetésen idő hiányában nem tárgyaltak a januártól érvénybe lépő bruttó elszámolás részleteiről.

„Ezt a kérdést nyitva hagytuk, a bruttó elszámolás koncepcióterveiről a reményeink szerint lesz még egy szakmai egyeztetés a kormányzat és az érdekképviseleti szervek között, és remélem, hogy ez viszonylag hamar meg fog történni" – mondta a MANAP elnöke, de jelezte, konkrét időpont még nincsen, szerinte egy-két héten belül le kell ülniük újra ahhoz, hogy januárra már a teljesen új rendszer tudjon indulni.

(Kiemelt kép: Shutterstock)