Megszólalt a rendőrség az eldobott műanyagok palackok gyűjtéséről, ez a hivatalos álláspont

Az üres műanyag palackok gyűjtögetéséről ellentmondásos hírek jelentek meg, most a rendőrség elárulta az álláspontját.

2024. október 17., 10:41

Szerző:

Mióta betétdíjasok lettek a műanyag palackok nagyon sokan gyűjtögetik az utcán a palackokat, akadnak olyanok, akik még a kukából is kiszedik az eldobott darabokat. Korábban arról érkeztek hírek, hogy azok, akik kiveszik a kukából a palackot bűncselekményt követnek el.

Ez a rendőrség álláspontja a műanyag palackok begyűjtéséről

A 168.hu is többször írt a műanyag palackok begyűjtéséről. Nagyon sokan vannak, akik az utcákat járva átnézik a kukákat, begyűjtik a szemétbe dobott palackokat, ezeket pedig visszaváltják. Ennek kapcsán írtuk meg, hogy a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény értelmében a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek.

Ennek megfelelően a szemétbe dobott palackok a hulladéktermelő tulajdonát képezi addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába kerül. Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a koncessziós társaság tulajdonába és a koncessziós társaság vagy a koncesszori alvállalkozó birtokába kerül – mondta korábban az ORFK.

Ebben az esetben a palackok nem gazdátlan tárgyak, hulladéknak számítanak, és aki eltávolítja őket a gyűjtőedényből, szabálysértést követ el. A törvény értelmében még helyszíni bírsággal is büntethető az, aki jogosulatlanul eltávolítja a palackokat. Ennek az összege 6500 és 60 000 forint között mozoghat. Legalábbis eddig ezt gondolta mindenki. A rendőrség friss közleménye azonban más megvilágításba helyezi a dolgokat.

„A hulladék kérdése társadalmi kérdés, kezelése felelősség. Éppen ezért rendelkezik a törvény úgy, hogy a hulladéknak mindig van tulajdonosa. Fontos ugyanis, hogy ne legyen egyetlen olyan pillanat sem, amikor azért senki nem visel felelősséget, amikor a kidobott szemét sorsa nem követhető és nem számonkérhető. Ez azonban csak a kérdés egyik oldala. Közös érdekünk, hogy egészségünk és környezetünk védelme, tisztán tartása, valamint a fenntarthatóság elérése érdekében a lehető legtöbb hulladék visszakerüljön a körforgásba újrafeldolgozásra. Aki ebben azzal működik közre, hogy a mások által kidobott visszaváltható palackokat összegyűjti, és elviszi a gyűjtőpontra, nem büntetést, hanem tulajdonképpen köszönetet érdemel. De annyit mindenképpen, hogy önmagában ezen tevékenységéért ne kelljen rendőri fellépéssel számolnia”

– olvasható a police.hu oldalon lévő közleményben.

A közleményből kiderül, hogy a rendőrség igyekszik szem előtt tartani, melyek a szabályozás mögött húzódó társadalmi érdekek. Emiatt, ha valaki olyan palackokat gyűjt össze, amelyeket mások elhagytak, akkor azzal nem ad okot a rendőri intézkedésre. Ezzel csak annak kell számolnia, aki kiborítja a kukákat, megrongálja a tárolót, vagy éppen a magatartásával zavarja a lakóközösséget. A rendőrség azzal zárja a sorokat, hogy nem céljuk a békés, másoknak kárt nem okozó állampolgárokat zaklatni, mivel ők nem jelentenek veszélyt a társadalomra.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Szántai Edina/168.hu)