Újabb helyszínre telepít a MOHU automatát – sokaknak segíthet ez a megoldás

A műanyag palackokat ezentúl itt is el lehet helyezni a MOHU automatájában.

2024. október 9., 11:56

Szerző:

Ismét könnyít a PET-palackok visszaváltásán a MOHU, így a boltok és benzinkutak után még egy helyre telepítenek automatát – írta meg a Népszava értesülésekre hivatkozva.

A friss információk szerint egy hajléktalanszállóra telepítenének egy automatát, ahol jelentős mennyiségű palackot gyűjtenek össze az ott élők, hogy némi plusz jövedelemre tegyenek szert. A MOHU kísérleti jelleggel helyezz ki az automatát, majd az eredményeket kiértékelik, és amennyiben sikeresen teljesít, a későbbiekben elképzelhető, hogy akár éjszakai melegedőhelyeken is telepítenek visszaváltó automatákat.

Mint arról a 168.hu is beszámolt, bár a jogszabályok szerint csak a 400 méternél nagyobb üzletek kötelesek visszaváltó automatát működtetni, de jelenleg már tíz MOL-benzinkúton is van lehetőség a palackok visszaváltására, ugyanis szintén kísérleti jelleggel az üzemanyagtöltő-állomásokon is elhelyeztek egy-egy gépet. Néhány budapesti állomáson kívül nagyvárosokban és vidéki településekre is kerültek automaták.

A MOHU a jövőben máshol is elhelyezne automatákat

A MOHU arról nem adott bővebb tájékoztatást, hogy pontosan hova telepítik az újabb REpontot, de a Népszava úgy tudja, hogy egy kőbányai intézményről lehet szó.

Mivel július óta már nem lehet forgalomba hozni olyan PET-palacokat, amelyek nem visszaválható csomagolással rendelkeznek, és egy-egy palack vagy alumínium doboz 50 forintot ér, rengetegen próbálják meg visszaváltani azokat. Azok is sokan vannak, akik régi szokásukhoz híven eldobják ezeket a palackokat, remélhetőleg legalább a szelektív hulladékgyűjtőbe.

Éppen ezért egyre többen igyekeznek hozzájutni ezekhez az eldobott palackokhoz, majd visszaváltani azokat, még akkor is, ha ezzel büntethetővé válnak. A MOHU álláspontja az, hogy a hajléktalanszállón elhelyezett automatával egyrészt szeretne segíteni a rászorulókon, másrészt környezetvédelmi szempontból is jó megoldásnak tűnik az automata, így lényegesen több palack kerülhet újrahasznosításra.

Bár a visszaváltási rendszerről még mindig megoszlanak a vélemények, ám a MOHU tervei szerint a jövőben még több helyen működtetne automatákat, bár a fogyasztói visszajelzések alapján a gépek hatékonyságát és tempóját sokan továbbfejlesztenék.

(Kiemelt fotó: Szántai Edina/168.hu)