Mostantól a PET-palackokat nem csak a MOHU automatáinál lehet visszaváltani

Nem kell sorba állni a MOHU automatáinál, ha levásárolná a pénzét.

2024. szeptember 12., 09:32

Szerző:

Aki a PET-palackokból származó összeget ismét árucikkek vásárlására használná, mostantól nem csak a MOHU automatáinál, hanem a Kifli.hu futárainál is visszaválthatja a palackokat – derült ki a Kifli.hu online áruház közleményéből.

Bár a jelenlegi szabályozások szerint az online kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásoknak nem kötelező visszaváltaniuk az italcsomagolásokat, a Kifli.hu a futárok segítségével egy-egy zsáknyi palack visszaváltását vállalja.

Ettől azt remélik, hogy könnyebbé tehetik a vásárlók számára mind a vásárlást, mind a visszaváltást, hiszen el sem kell hagyniuk az otthonukat ahhoz, hogy megszabaduljanak a PET-palackoktól.

Visszaváltják a MOHU-nál, de feltételeket szabnak

A cég vállalja a palackok elszállítását és visszaváltását, ám van néhány kikötésük.

Mivel nem áll rendelkezésükre korlátlan hely sem az autókban, sem a raktárukban, egy háztartásból legfeljebb egy zsákot szállítanak el. Nagy könnyebbséget jelenthet a vásárlóknak, hogy előre nem kell jelezniük, hogy szeretnének italos üvegeket visszaváltani, elegendő, ha ezt a futárnál teszik meg. A PET-palackokat és alumíniumdobozokat azonban csak egy általuk biztosított, lezárható zsákban lehet átadni, amelyben maximum 10 darab italcsomagolást lehet elhelyezni.

Természetesen kizárólag olyan üvegek és dobozok kerülhetnek a zsákban, amelyeken a piktogram is jelzi, hogy alkalmasak a visszaváltásra. Ugyanolyan állapotban kell átadni mindegyiket, ahogyan egy MOHU-automatához vinné ezeket a vásárló, hiszen a végén a cégtől is csak így fogja átvenni a MOHU. Tehát nem lehetnek sérültek, tilos ezeket összepréselni, és a vonalkódnak is sértetlennek kell lennie.

Aki nem tartaná be ezeket a szabályokat, nem jár jól, ugyanis a cég csak azon palackok árát téríti meg, amelyeket tőlük is átvett a MOHU. A futár elszállítja a cseppmentesen lezárt zsákot, majd a visszaváltást követően az ügyfélnek kreditekben jóváírja az összeget, így az ügyfél a következő vásárlás során el is költheti azt egy újabb rendelés során.

Arra is van mód, hogy a vásárló a bankszámlájára kapja vissza a pénz, de ez esetben azt kérik, hogy telefonon vegye fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal mindenki, hogy egyeztethessék a részleteket.

Mivel július óta már csak olyan PET-palackos és alumíniumdobozos italokat lehet forgalomba hozni Magyarországon, amelyek csomagolása visszaváltható, a visszaváltás mindenkit érint, aki ilyen terméket vásárol.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Szántai Edina/168.hu)

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.