Momentum: Hajnal Miklós soha nem állította, hogy okleveles közgazdász lenne

Ezt válaszolta a Momentum a 168-nak.

2022. január 25., 19:42

Szerző:

Bangóné Borbély Ildikóról a múlt héten derült ki, hogy állításával ellentétben nincs diplomája, ezek után az MSZP kizárta a pártból. Ezzel kapcsolatban megkérdeztük a Momentumot, hogy vajon ők is terveznek-e hasonló szankcióval élni Hajnal Miklós esetében, aki korábban tévesen állította magáról, hogy közgazdász: egyszer az ATV műsorában, egyszer pedig 2017-ben, egy HírTV-és vita során hivatkozott így magára.

A Momentum a következő választ adta megkeresésünkre: „Láthatóan bajban van a Fidesz és a kormány, ha a legfelsőbb köreiket érintő sokmilliárdos korrupciós ügyeikre és lebukásokra válaszul az a legsúlyosabb vád egy ellenzéki képviselővel szemben, hogy még nem szerezte meg a diplomáját.

A Fidesz állításával ellentétben Hajnal Miklós soha nem hazudott a diplomájáról. Az előválasztás honlapjára feltöltött önéletrajzában is leírta, hogy az Oxfordi Egyetemi tanulmányait felfüggesztette, viszont itthon jogi tanulmányokat folytat. 2017-ben használta Hajnal Miklós a közgazdász kifejezést magára egy interjúban, ekkor az egyetemi tanulmányai utolsó évében járt, és már a legtöbb vizsgán túl volt. Azt nem állította soha, hogy okleveles közgazdász.”

A továbbiakban kifejtették, hogy szerintük „a Völner-ügy után a Fidesz jobban tenné, ha nem beszélne senki diplomájáról: több mint egy hete tudjuk, hogy Rogán Antal kabinetfőnökét korrupt államtitkárok és végrehajtók csalással erőltették végig az egyetemen.” Példaként Nagy Ádám, Rogán Antal kabinetfőnökének és Kósa Lajos ügyét említették. Nagy Ádám a Völner-ügy nyomozati anyaga szerint úgy juthatott diplomához, hogy Schadl György „varázsolta” neki, Kósa Lajos pedig nyolc éven keresztül, 1990 és 1998 között egyetemi diplomásként szerepelt az Országgyűlés honlapján, miközben a diplomát nem szerezte meg, csak az abszolutóriumot.

„Innentől kezdve a Fidesz politikai közössége szerint mindez normális és elfogadható. Majd ha Gulyás Gergely, Fürjes Balázs vagy Orbán Viktor azt mondja, hogy Rogán kabinetfőnökének mennie kell, akkor lesz jogalapjuk több évet lelkiismeretesen végig tanult emberek tanulmányain lovagolni. Addig maradjunk a tényeknél: Hajnal Miklósnak nincs diplomája, de nem is állította ezt, és nem is csalt soha” – állítja a Momentum.

(Kiemelt kép: Hajnal Miklós szóvivő a Momentum Mozgalom Magyarország felébred című ünnepi rendezvényén a belvárosi Szabadság téren az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulóján, 2017. október 23-án. Fotó: Mónus Márton / MTI).