Az MNB alelnöke egyre jobban gyorsuló inflációra figyelmeztet

Virág Barnabás szerint őszre akár 20 százalék környékére is gyorsulhat az infláció.

2022. augusztus 11., 08:58

Szerző:

Az infláció a jegybank várakozásai szerint legalább őszig, de inkább az év végéig emelkedő pályán fog haladni Magyarországon és Európában egyaránt – közölte az Infórádónak Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Júliusban a júniusihoz képest több mint két százalékponttal növekedtek az árak, ami magasnak számít. Általában nyáron jó néhány termék esetében még csökkenni szoktak az árak, például a nyers élelmiszereknél az új termés, vagy a ruházati termékeknél a nyári akciók hatására. Ám ezek a folyamatok most nem érvényesültek, velünk maradtak viszont az inflációs hatások.

Virág szerint a rezsiárak emelkedése három százalékot ad hozzá az inflációhoz.

Ha ezt csak hüvelykujjszabályként hozzáadják a legutóbbi 15-16 százalékos inflációs várakozáshoz, akkor máris 18-19 százalékos drágulási ütem látszik.

Az alelnök szerint ehhez jön hozzá, hogy az aszály miatt mekkora lesz a drágulás, vagy a globális piacokon kialakuló nyersanyagárváltozás milyen további változásokat indukál.

Nem mindenhol ekkora az infláció

Az infláció minden európai országban más. Virág szerint egy „virtuális vasfüggönyt” lehet látni, ugyanis Kelet-Euróbában 13-17 százalék, a balti országokban 20 százalék fölötti az infláció, Nyugat-Európában is magas, de ott „csak” 8-9 százalékos.

Kifejtette: őszre nagyon komoly kockázata van egy globális recesszió kialakulásának. Még tovább menve úgy fogalmazott, hogy speciális viharzóna felé halad a világ, azon belül még súlyosabb szupercella-jelenségek is kialakulhatnak. Európa ennek kifejezetten kitett – hangsúlyozta.

(Kiemelt kép: Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke beszédet mond a Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás elnevezésű rendezvényen az Új fenntartható közgazdaságtan - globális vitairat című kiadvány ünnepélyes bemutatóján az MNB konferencia-központjában 2022. május 7-én. Fotó: MTI/Soós Lajos)

14:22

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI megkeresésére szerdán.