Elnyelte az infláció a család vacsoráját

2022. júliusában a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Mit is jelent ez pontosan? Mennyibe került egy éve a gyerek tízóraija a suliban, a paprikás krumpli a nagyinál vagy az esti lecsó, és mennyire kerül most? Elsprintelt az infláció, a pénzügyi maratonban a bérek emelkedése áll vesztésre.

2022. augusztus 9., 16:36

Szerző:

Az elmúlt egy évben az élelmiszerek ára 27 százalékkal nőtt, legmeredekebben a margarin, a kenyér, a sajt, a száraztészta ára emelkedett. Összeállítottunk egy szendvicset a gyereknek, egy ebédet és egy vacsorát egy család számára, hogy szemléltessük, mit is jelent ez a hétköznapokban.

Tízórai egykor és most

Lassan újra előkerülnek az iskolatáskák, az iskolatáskákból pedig a tavalyról ottfelejtett szendvicsek. Ha összehasonlítjuk a tavalyi és az idei árakat, akkor egy pillanatra még az újrahasznosítás is megfordul a fejünkben, de mindenesetre nagyobb kegyelettel szabadulunk meg a mumifikálódott mohalepte szendótól. A tavaly szeptemberben csomagolt tízórai a ksh.hu adatai szerint 1260 Ft-ba került, figyelembe véve, hogy egy szalámis-sajtos zsömléhez meg kellett venni 70g téliszalámit, egy doboz margarint és legalább 125g szeletelt sajtot is a zsömlén kívül. 

Manapság ugyanaz a szendvics 2113 Ft-ból hozható ki. 

Paprikás krumpli anno és jelenleg

Node lássuk, mennnyiből főztünk egy éve, és mennyiből főzünk most! Legyen az ebéd egy jó kis paprikás krumpli! Négy személyre készítjük, ismét a KSH kollektív emlékezete alapján.

Négy evőkanál 70 forintos étolajon pirítsd meg a 15 forintos vöröshagymát, 10 forintos fokhagymát, majd szórd meg 54 forintnyi fűszerpaprikával. Közben pucold meg a 331 Ft-ért megszerzett kiló krumplit, vágd kockára (de egyenlő legyen ám!), és amíg a krumpli rotyog, gyakorold az önmegtartóztatást, és ne fald be a 15 dkg szárazkolbászt, amit sikerült 601 Ft-ért megvenned. Ha a krumpli megpuhult, dobd rá a kolbászt, fűszerezd ízlés szerint és már kész is az öbéd. Ügyesen kihoztad egy bő ezresből.

Aztán ébredj fel! Mindezt manapság már 1406 Ft-ból teszed az asztalra. Eszedbe jut, hogy ha tavaly sikerült megállni, hogy ne edd meg a kolbászt, akkor idén ez már a komplett ebéddel menni fog. A helyzet azonban nem reménytelen, csak van valaki a családban, akinek nincs ideje enni, így ha egy adaggal kevesebbet főzöl, kijössz a tavalyi büdzséből.

Az igen könnyed vacsora titka

Az egész napos hajtás után jól esik egy könnyed vacsora.

A 35 Ft-os olajon megpirítasz 30 forintnyi hagymát. Eszedbe jut, hogy jól esne egy kis füstös íz, előkapod a hűtőből a szalonnát, éppen csak az ízéért, 98 Ft-ért. Az üvegesre pirított szalonnás hagymára rádobod a kiló paradicsomot 584 Ft-ért, valamint ugyanannyi paprikát 697 Ft-ért. Ezután nincs más dolgod, mint megvárni, hogy a lecsó összerottyanjon. 1500 Ft-ból meg is van a vacsora! Az emlékeidben. Ma már a hagyma helyett a tekintet üveges, amikor kiderül, hogy mindez 1900 forintodba került.

(Kiemelt képünk illusztráció: Lecsó készül egy közel négy méter átmérőjű üstben a hatodik alkalommal megrendezett esztári lecsófesztiválon 2017. augusztus 26-án. A másfél tonnányi lecsó elkészítéséhez kétszázötven kilogramm hagymát, ötven liter étolajat, ötven kilogramm szalonnát, hétszáz kilogramm paprikát, háromszáz kilogramm paradicsomot és ötven kilogramm csülökhúst használtak fel. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.