Gulyás Gergely négymillió forint közpénzből utazott Mexikóba

Nem adja ki a kormány, kinek a meghívására utazott novemberben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, kísérőjével együtt Mexikóba a Konzervatív Akcióbizottság konferenciájára. De az már kiderült, hogy a kirándulás 4 millió forint közpénzbe került. 

2023. február 3., 11:46

Szerző:

Nem árulta el a Magyar Hangnak a kormány, kinek a meghívására érkezett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Schaller-Baross Ernő miniszterelnöki biztos 2022 novemberében Mexikóba. A miniszter itt a mexikóvárosi Konzervatív Politikai Akció Konferencián, az amerikai jobboldal egyik rendezvényén adott elő személyesen.

Az viszont kiderült, hogy a két magyar meghívott Mexikóvárosban, a Santa Fé hotelben 275 ezer forintért szállt meg, utazásuk teljes költsége pedig 4,1 millió forint volt.

A számlát teljes egészében a Miniszterelnökség állta. A lap kérdéseire válaszolva azonban ők úgy válaszoltak, a meghívó személye és az utazás részletei nem közérdekű adatok. Ligeti Miklós, a Transparency jogi igazgatója szerint azonban minden közérdekű adat, amire közpénzből költöttek:

„Ha közpénzből finanszírozták ezt az utat, akkor közérdek tudni azt is, hogy kinek a meghívására érkezett Mexikóba Gulyás. A miniszteri beszéd fontosságát nem értékelném, ez politikai kérdés – ám nagyon nem mindegy, hogy a politikust a konferencia szervezői kérték fel a részvételre, vagy a kormány kilincselt náluk”

A Magyar Hang hozzátette, a túl sok tisztázatlan részlet miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul az ügyben.

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely beszédet mond az amerikai Konzervatív Akcióbizottság mexikói konferenciáján 2022. november 20-án. Fotó: Gulyás Gergely Facebook)