Gulyás Gergely: a kormány kifizeti a jövő évi Erasmus-költségeket, ha szükséges lesz

Az év első kormányülése után megtartották az év első kormányinfóját is. Gulyás Gergely egyebek mellett bejelentette, ha kell, a kormány állja a jövő évi Erasmus-költségeket.

2023. január 12., 10:34

Szerző:

A kormány álláspontja, hogy elfogadhatatlan és tűrhetetlen az EB döntése az Erasmus-ügy kapcsán, ugyanis Nyugat-Európában is sok aktív politikus van az egyetemi alapítványok élén – közölte Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A miniszter elmondta, hogy Navracsics Tibor egyeztetni fog az Európai Bizottsággal, és a kormány reméli, hogy gyorsan tisztázható lesz az ügy. A kormány kész állni az Erasmus-program költségeit, ha nem sikerül megállapodni az uniós szervekkel. Gulyás elmondta, hogy az ügyben a kormány kész az Európai Bíróságnál perre vinni az ügyet, ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre. 

Gulyás arról is beszélt, hogy miközben az érettségiző magyar diákok száma 2020-hoz képest nem nőtt, addig a felsőoktatásba felvettek száma viszont 7,5 százalékkal nőtt. A külföldi hallgatók létszáma 2013-hoz képet 65 százalékkal emelkedett – mondta a miniszter.

A kormány áttekintette a költségvetést, ami jövőhéten kerül az Országgyűlés elé. Várhatóan márciusban el is fogadják – tette hozzá Gulyás.

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. január 12-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)