Gulyás: a kormány nyitott rá, hogy a kormánytagok kikerüljenek az egyetemi kuratóriumokból

Gulyás Gergely szerint a kormány nyitott rá, hogy a kormánytagok, politikusok kikerüljenek az egyetemi kuratóriumokból, de csak abban az esetben, ha az Európai Bizottság erre kéri őket.

2023. január 12., 11:09

Szerző:

A kormány nyitott arra, hogy kikerüljenek a kormánytagok, aktív politikusok az egyetemi kuratóriumokból, ha erre kéri őket az Európai Bizottság – közölte Gulyás Gergely sajtókérdésre a Kormányinfón.

A miniszter hozzátette, hogy míg a kormány nem tud visszahívni kuratóriumi tagokat, addig olyan jogszabályokról dönthetnek, amikkel nem maradhatnak ott. Viszont ilyen igény nem érkezett az Európai Bizottság részéről.

Gulyás a Kormányinfón kijelentette, hogy elfogadhatatlan és tűrhetetlen az EB döntése az Erasmus-ügy kapcsán, ugyanis Nyugat-Európában is sok aktív politikus van az egyetemi alapítványok élén. A miniszter elmondta, hogy Navracsics Tibor egyeztetni fog az Európai Bizottsággal, és a kormány reméli, hogy gyorsan tisztázható lesz az ügy. A kormány kész állni az Erasmus-program költségeit, ha nem sikerül megállapodni az uniós szervekkel. Gulyás elmondta, hogy az ügyben a kormány kész az Európai Bíróságnál perre vinni az ügyet, ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre.

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. január 12-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

17:04

Vasárnap néhány órára kisüthet a nap, ám a keleti országrészben erősebb felhősödés várható. Bár veszít az erejéből, erős marad a szél. Éjszaka a kemény fagyok is megérkeznek. 

16:55

A Magyar Orvosi Kamara meghatározta követeléseit, politikai és társadalmi konszenzust várnak el az ellátás javítása érdekében.  Követeléseik nyomatékosításaként a magyar orvosok képviselői úgy határoztak, nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon: a tagság eredményes tárgyalás hiányában a kórházak ügyeleteit biztosító önkéntes többletmunka felfüggesztése, az új háziorvosi ügyeleti szerződések aláírásának megtagadása és feladatellátási szerződéseik felmondása mellett dönt.

16:23

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom korábbi elnöke, európai parlamenti képviselő jövőértékelő beszédet tartott. A párt EP-képviselője gyermekvállalás miatt nem indult újra a tisztújításon, a pozíciót jelenleg Gelencsér Ferenc tölti be.