Gulyás: a kormány nyitott rá, hogy a kormánytagok kikerüljenek az egyetemi kuratóriumokból

Gulyás Gergely szerint a kormány nyitott rá, hogy a kormánytagok, politikusok kikerüljenek az egyetemi kuratóriumokból, de csak abban az esetben, ha az Európai Bizottság erre kéri őket.

2023. január 12., 11:09

Szerző:

A kormány nyitott arra, hogy kikerüljenek a kormánytagok, aktív politikusok az egyetemi kuratóriumokból, ha erre kéri őket az Európai Bizottság – közölte Gulyás Gergely sajtókérdésre a Kormányinfón.

A miniszter hozzátette, hogy míg a kormány nem tud visszahívni kuratóriumi tagokat, addig olyan jogszabályokról dönthetnek, amikkel nem maradhatnak ott. Viszont ilyen igény nem érkezett az Európai Bizottság részéről.

Gulyás a Kormányinfón kijelentette, hogy elfogadhatatlan és tűrhetetlen az EB döntése az Erasmus-ügy kapcsán, ugyanis Nyugat-Európában is sok aktív politikus van az egyetemi alapítványok élén. A miniszter elmondta, hogy Navracsics Tibor egyeztetni fog az Európai Bizottsággal, és a kormány reméli, hogy gyorsan tisztázható lesz az ügy. A kormány kész állni az Erasmus-program költségeit, ha nem sikerül megállapodni az uniós szervekkel. Gulyás elmondta, hogy az ügyben a kormány kész az Európai Bíróságnál perre vinni az ügyet, ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre.

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. január 12-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.