Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a biztosítóknak a hétvégi vihar miatt

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint eddig 1,5 milliárdos kárt okozott a hétvégi vihar, és ez még nem a vége. 

2021. július 14., 10:08

Szerző:

A Magyar Biztosítok Szövetségének (MABISZ) elnöke, Pandurics Anett szerint, egy nagyobb nyári vihar után az átlagkár 100-150 ezer forint között jön ki, most viszont volt olyan társaság, amelynél ez elérte az 500 ezer forintot is, de Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője az ATV Egyenes beszéd című műsorában hangsúlyozta, az 1 millió forintos kár sem ritka. A MABISZ elnöke arra biztat minden károsultat, hogy a kár észlelését követően minél hamarabb tegyenek bejelentést a biztosítójuknál – írta az atv.hu

A Magyar Biztosítók Szövetsége közleményében azt írta, eddig több mint 5 ezer bejelentés érkezett a hétvégi viharkárok miatt, aminek az értéke összesen 1,5 milliárd forint. Szerintük idén jelentősen meg fogja haladni a kárérték a korábbi évek szintjét. Közleményükben további lesújtó információkat is közöltek: mindez csak a lakásbiztosításokhoz kötődik, ezekben az adatokban nincsenek benne a mezőgazdasági károk és az időjárás következtében az ipari létesítményekben, közintézményekben keletkezett rongálódások.

Lambert Gábor az atv.hu-nak hangsúlyozta, jellemzően az észlelését követő 72 órában jelenteni kellene a kárt a biztosítónál, de úgy gondolja, hogy ilyen helyzetben nem fognak „szőrözni” a biztosítók. Ez nagyban függ ugyanakkor a megkötött szerződés típusától is. A bejelentést már akár online is el lehet intézni, és a járványnak köszönhetően sok cég a távszemlézést is bevezette, így nem feltétlenül kell megvárni, míg kijön a szakember, hanem elegendő egy applikáció segítségével online végigvezetni a kárfelmérőt a házban.

A férfi hangsúlyozta, hogy a 100 ezer forint körüli károkat általában gyorsan rendezik a biztosítók, nagyobb károk esetén azonban elhúzódhat a folyamat, ugyanis

több milliós károknál ez akár hetekbe is telhet, de az ügyfél ilyenkor is kap előleget a biztosítótól.

A MABISZ külön kiemelte és részletezte, hogy milyen károk esetén fizet biztosító. Ebből kiderül, hogy a hétvégén lesújtó vihar miatt szinte borítékolható, hogy a biztosító előbb vagy utóbb utalja a megállapított összeget a családok számlájára. Azt írták, a hétvégi viharkárokat valamennyi lakossági vagyonbiztosítás fedezi, hiszen mindegyiknek az alapját képezik a tűz- és elemi károk összefoglaló néven említhető kockázatok, úgy mint a tűz, robbanás, villámcsapás, szélvihar, felhőszakadás, jégeső, árvíz és a földrengés.

Korábban írtunk róla, hogy múlt hétvégén brutális ítéletidő pusztított idehaza. Budapesten pillanatok alatt sötétbe borult az ég, majd intenzív jégeső kezdődött. Cseresznye nagyságú darabok hullottak, míg egy budai golfpályán golflabda méretűek is potyogtak az égből. A durva jégesőről készült felvételt itt tudja megnézni. A jégeső óriási pusztítást végzett a Baranya megyei Sellyén, ahol 200 otthon lakhatatlanná vált a vihar miatt. 

Szerdán az előrejelzések szerint a 40-41 fokos várható kánikulával megdőlhetnek a melegrekordok. Az egész országban forró és fülledt idő várható. A déli órákig nyugaton, északnyugaton, délután pedig a középső országrészben és északon készülhetünk szórványos záporokra, zivatarokra – írta az időkép.hu. Helyenként felhőszakadással, jégesővel és viharos széllel kísért heves zivatar is előfordulhat. Többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a délies szél.

(Kiemelt képünk illusztráció: A Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutató Intézet (CSIRO) jégeső által megrongált üvegházai Canberrában 2020. január 21-én. MTI/EPA/AAP/Mick Tsikas)

 

 

 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.