Itt az ítéletidő, durván letarolja a vihar az országot

Jég, viharos szél, szupercella. Megérkezett a hidegfront. 

2021. július 9., 17:36

Szerző:

Délnyugat-északkeleti irányban tarolja le szupercella Magyarországot. Délután öt óra körül kialakultak az első viharok: az Időkép több helyen is villámlásról, jégesőről tudósított, már 6-8 cm méretű darabok is potyogtak, Tatán is diónyi darabokat találtak. Az országra másodfokú riasztás adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A vihar egyre közelebb tart Budapesthez, hamarosan itt is nagy esők várhatóak. Az újabb gócok délről érkeznek, és rendszerbe szerveződve keletnek, északkeletnek fognak vonulni az éj leple alatt. A fővárosban Békásmegyeren cseresznye nagyságú jég hullik. Feltámadt a szél is. Egy budai golfpályán már golflabdányi méretű jégdarabok esnek, és Óbudán is lehetett találni paradicsom nagyságú darabokat. A jégeső elérte még Vereságyházat és Dunakeszit is. Este fél hétre a vihar már átvonult a fővároson, de még mindig látni a sűrű felhőzetet.

Szombaton a Dunántúl nagy részén viszont már napos, száraz idő valószínű, a Duna-Tisza közén délelőtt, a Tiszántúlon még délután is elszórtan záporok, zivatarok továbbra is kialakulhatnak. Az északnyugatira forduló szél pénteken az ország nagy részén, szombaton inkább már csak a Dunántúlon élénkül meg – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ha önnek is van fotója vagy videója, küldje el szerkesztőségünknek az info@168.hu e-mail címre. Közzétesszük.

(Kiemelt kép: Szupercella Dunakilitiről. Fotó: idokep.hu)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.