Megszületett a döntés: érkeznek az uniós pénzek Magyarországra

Bejelentette az Európai Bizottság, hogy Magyarország hozzáférhet a be nem fagyasztott forrásokhoz az unió hétéves költségvetéséből.

2023. december 13., 17:48

Szerző:

Körülbelül tízmilliárd euróhoz férhet hozzá Magyarország az uniós forrásokból. Ezek olyan források, amelyek nem voltak befagyasztva a jogállami mechanizmussal, de nem kaphattuk meg őket, mert az Európai Bizottság az úgynevezett horizontális feljogosító feltételekre hivatkozva azt mondta, hogy a magyar igazságszolgáltatási rendszer nem felel meg az EU demokratikus alapelveinek – írta a 24.hu.

A magyar kormánytól az igazságügyi reform elfogadását várták, amit a kormány meg is tett, a jogszabály megjelent a mai Magyar Közlönyben, a bizottság pedig a reformok alapján hagyta jóvá a pénzek kifizetését. Maga a folyamat elég sokáig tartott, több körös visszakérdezésekkel. 

Az Európai Unió végrehajtó testülete szerdán azt közölte: az igazságügyi reformot először az ország hivatalos lapjában kell közzétenni, hogy teljes körűen életbe léphessen. A 2023. évi LXXXV. törvény Az egyetemek és a kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsoltságának erősítéséhez szükséges egyes törvények, továbbá egyes felnőttképzési és kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabály második pontja rendezi a Brüsszel által utolsó körben jelzett vitás kérdéseket. 

Nincs még vége...

A hamarosan folyósítható, összesen 10,2 milliárd eurón felül továbbra is befagyasztva marad valamivel több mint hatmilliárd eurónyi forrás, illetve hasonló a helyzet a gigantikus segélycsomag, a Helyreállítási Alap forrásaival is. Itt az alap nagy részéhez az elvárt reformok teljesítéséig nem férhetünk hozzá. Emellett vannak még úgynevezett tematikus feljogosító feltételek, amelyek a most feloldott pénzekhez kapcsolódva blokkolják egy jóval kisebb, nagyjából kétmilliárd eurós összeg kifizetését.

Összességében a Magyarország számára fenntartott források összege körülbelül 21 milliárd euró – olvasható az Európai Bizottság szerda esti közleményében.

(Kép forrása: ANDRE PAIN / AFP)

A napraforgónak és kukoricának jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása, de a még aratásra váró búzának és repcének nem - írta csütörtöki agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Zrt.