Jöhetnek az uniós források, megjelent az igazságügyi reform a Közlönyben

Az Európai Bizottság szerdai kérése az volt, hogy a Magyar Közlönyben jelenjen meg az elvárt jogszabálymódosítás, ennek ma eleget tett a kormány.

2023. december 13., 16:11

Szerző:

Elérhetővé válhatnak az uniós források, miután a Magyar Közlönyben megjelent az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy a bírák mindenféle korlátozás nélkül az Európai Bírósághoz fordulhassanak előzetes döntéshozatalért – írta a 24.hu. A hivatalosan az egyetemek és a kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsoltságának erősítéséhez szükséges egyes törvények, továbbá egyes felnőttképzési és kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabállyal ugyanis az Országgyűlés a büntetőeljárás szabályait is átírta.

Az Európai Unió végrehajtó testülete szerdán azt közölte: az igazságügyi reformot először az ország hivatalos lapjában kell közzétenni, hogy teljes körűen életbe léphessen. A megtévesztő cím ellenére (2023. évi LXXXV. törvény Az egyetemek és a kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsoltságának erősítéséhez szükséges egyes törvények, továbbá egyes felnőttképzési és kulturális tárgyú törvények módosításáról) ennek a 18 oldalas jogszabálynak a második pontja rendezi a Brüsszel által utolsó körben jelzett vitás kérdéseket.

Az érintett paragrafus ugyanakkor a törvény hatálybalépését követő 61. napon lép hatályba.

Az Európai Bizottság igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatos másik kifogása, ami az uniós pénzek kifizetését érintette, a bírósági ügyvitel szabályait érintette, amit a minap az igazságügyi miniszter orvosolt egy rendeletben.

Ez azt jelenti, hogy az uniós végrehajtó testület várhatóan már szerdán bejelenti a 30 milliárd eurós, befagyasztott magyar támogatás egy 10 milliárdos részének az odaítélést.

(Kiemelt kép: Az Európai Unió zászlói az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben, 2021. július 6-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu/AFP)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.