Megszólalt L. Simon László a kirúgása kapcsán: nem fogadom el

A ma eltávolított múzeum igazgató azt írta: négy gyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítja, hogy a gyermekeket tőle vagy az általa vezetett intézménytől kellene megvédeni.

2023. november 6., 14:10

Szerző:

Csák János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetője hétfőn kirúgta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatóját. A hivatalos közlemény szerint Csák azzal indokolta L. Simon kirúgását, hogy a főigazgató az intézménytől elvárható jogkövetést mulasztotta el, azt érdemi felhívásra sem teljesítette, mi több, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását lehetetlenítette el.

L. Simon László egy facebook közleményben reagált és visszautasította a vádakat: „Csák János miniszter ma reggel közölte velem, hogy felment a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert álláspontja szerint szabotáltam a gyermekvédelmi törvényt.

A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt.

A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg.”

Mint ismert, Dúró Dóra a Mi Hazánk parlamenti képviselője azt követelte, hogy 18 év alattiak ne látogathassák a kiállítást, mert szerinte ott LMBTQ+ propaganda folyik. Három héttel később, Csák miniszter közbenjárására ez teljesült is. Ám ennek ellenére fiatalkorúak is megjelentek a kiállításon, amit az intézmény igazgatója azzal magyarázott, hogy nincs engedélyük elkérni a látogatók személyi igazolványát, hogy megbizonyosodjanak az életkorukról.

A  Facebookon megjelent mai posztjában a menesztett igazgató úgy fogalmaz: „a minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük.”

L. Simon a reagálást azzal zárja: „négy gyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni.”

Dúró Dóra úgy fogalmazott: pártja saját sikerének tekinti L. Simon László menesztését, elvégre ők hívták fel a figyelmet a múzeum jogsértésére.

(Kép forrása: L. Simon László / Instagram)