Dúró Dóra elérte, hogy a fiatalok nem láthatják a World Press Photo kiállítást

A Mi Hazánk elnökhelyettese néhány hete ellátogatott a World Press Photo kiállításra, majd eldöntötte, hogy haladéktalanul törvénymódosítást nyújt be, és a kultúráért felelős miniszterhez fordul.

2023. október 28., 15:22

Szerző:

„A Mi Hazánk kezdeményezése nyomán 18 év alattiak nem látogathatják tovább a Nemzeti Múzeum World Press Photo kiállítását, mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt. Erről Csák János illetékes miniszter tájékoztatta a Mi Hazánkat, megállapítva a törvénysértést” – írta meg 444 Dúró Dóra elnökhelyettes közleményére hivatkozva. 

A múzeum honlapján ma reggel még ez az információ volt kint: „Felhívjuk figyelmüket, hogy a kiállítás látogatása 14 éves kor alatt felnőtt felügyelete mellett ajánlott!”, most pedig már ez olvasható: „Felhívjuk figyelmüket, hogy a kiállításra 18 év alattiak nem válthatnak belépőjegyet.”

Mint azt mi is megírtuk, a Mi Hazánk két héttel ezelőtt arról tartott sajtótájékoztatót a Parlamentben, hogy „LMBTQ-propaganda folyik a Magyar Nemzeti Múzeumban”. Dúró Dóra a World Press Photo (WPP) kiállításon bemutatott egyes képeket tartja károsnak. Kifogásolta azt is, hogy a kiállításon az elmúlt év egyik fontos eseményeként tüntettek fel egy kenyai esetet, amikor megerőszakoltak és megöltek egy 25 éves nonbináris leszbikus személyt, Sheila Adhiambo Lulumbát. A Mi Hazánk országgyűlési képviselője bejelentette, hogy a Nemzeti Múzeumban történtek miatt törvénymódosítást nyújt be, és a kulturáért felelős miniszterhez fordul.

Ezt követően Dúró törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérte Csák János minisztertől, kifogásolva egyebek mellett azt is, hogy a „meleg idősotthont ábrázoló képsorozaton megtekinthetik az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat.”

Duró Dóra közlése szerint a megkeresésére válaszul Csák János közölte, hogy „a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának biztosítását kérte számon L. Simon László főigazgatón, így a múzeum szigorította a kiállítás megtekintésének szabályait, és 18 év alattiak számára ezentúl nem értékesít jegyet”.

A World Press Photo kiállítás november 5-éig látható a Nemzeti Múzeumban, péntekenként, szombatonként és az utolsó napon meghosszabbított nyitva tartással. Jegyet online is vásárolhat, ITT.

(Kiemelt kép: Magyar Nemzeti Múzeum / facebook)