Meglett a kém, aki nyélbe üthette a Pegasus-üzletet Izraellel az Orbán-kormánynak

Orbán főtanácsadója találkozott Netanjáhúval, utána kezdték el használni a kémprogramot. 

2021. július 20., 07:12

Szerző:

Orbán Viktor biztonsági és külpolitikai főtanácsadója, Czukor József üthette nyélbe a Pegasus üzletet egy nemzetközi, tizenhét újság részvételével zajló oknyomozó projekt állítása szerint. Az újságíró csoport él a gyanúperrel, hogy Magyarországon azután 2018-ban kezdhették el használni az NSO nevű izraeli cég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust, hogy a volt kém 2018. február 13-án Izraelben járt és személyesen is találkozott Izrael miniszterelnökével Benjámín Netanjáhúval – írta a 444.hu

azután kezdhették el a kémprogramot tömegesen használni Magyarországon, hogy  Orbán Viktor főtanácsadója 2018. február 13-án személyesen találkozott Benjámín Netanjáhúval.

ási módszerekkel nem férnek hozzá olyan kommunikációhoz, ami titkosított applikációkon (mint amilyen például a Signal vagy a WhatsApp) keresztül zajlik, ezért kaptak a lehetőségen, hogy használhassák az NSO termékét. 

Korábban írtunk róla, hogy a kormány egyre több tagja reagált már arra a hírre, hogy kémprogrammal figyeltethették meg  a magyar újságírókat és üzletembereket. Köztük Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, Halász Jánoshoz, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Varga Judit igazságügyi miniszter is. A politikusok nyilatkozatok többségében vagy azt állítják, nem tudnak semmiről, vagy cáfolják a hírt.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor biztonsági és külpolitikai főtanácsadója, Czukor József találkozik Izrael miniszterelnökével, Benjámin Netanjáhúval, 2018. február 23-án. Fotó: Haim Zach/Izraeli Miniszterelnöki Hivatal)

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.