Pegasus-botrány: az Amazon megnyomta a piros gombot

Az Amazon webes hátterét használta a kémszoftvert gyártó NSO Group. 

2021. július 20., 07:10

Szerző:

Lekapcsolta az Amazon az NSO Group webes infrastruktúráját, szervereit – közölte a cég. Az Amazon Web Services (AWS) azután döntött így, mikor vasárnap kirobbant a Pegasus-botrány: egy párizsi székhelyű újságíró-csoport, a Forbidden Stories több mint 80 újságíró segítségével derítette fel, hogy az izraeli cég kémszoftverével az egész világon figyeltek meg ellenzéki politikusokat, újságírókat, közéleti személyiségeket – írta a Vice. 

„Amint eljutott hozzánk, mi történik, gyorsan lekapcsoltuk az infrastruktúrát és letiltottuk a hozzáférést" – közölte az AWS szóvivője. A Forbidden Stories riportjából kiderült, hogy a kémszoftvert fejlesztő izraeli cég az Amazon CloudFront infrastruktúráját használta, hogy eljutassa a megfigyelt személyek telefonjaira a programot. Egyébként az Amazon már 2020 májusában tudott arról, hogy az NSO malware-t, nem kért programokat juttat el a szerverein keresztül a megfigyelt személyekhez, erre figyelmeztették is, de a cég akkor nem kommentálta az ügyet. 

Az NSO Group korábban tagadta, hogy tőlük szivárgott volna ki bármilyen információ, vagy, hogy a programjukkal visszaéltek volna. 

 

(Kiemelt kép: Egy nő okostelefont használ a Pegasus program fejlesztője, az NSO Group épülete előtt, 2016. augusztus 28-án. Fotó: Jack Guez / AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.