Kiberbiztonsági szakértő: Az NSO hazudik a Pegasus-botrányban

Nemes Dániel szerint a lehallgatások tagadása egyre reménytelenebb.

2021. július 19., 19:50

Szerző:

Egy kiberbiztonsági szakértő szerint hazudik a Pegasus kémszoftver gyártója, az izraeli NSO, amikor azt állítja, hogy nem az ő szervereikről  került ki a több mint 50 országból származó 50 ezer telefonszám a potenciális megfigyeltekről. A cég azt állítja, hogy ők ilyen adatokat nem tárolnak. Nemes Dániel szerint, ha az NSO valóban nem tárolta ezeket az adatokat központilag, akkor az újságírók vagy informátoraik csak úgy juthattak hozzájuk, ha minden egyes ügyfelet, köztük számos nemzetállami titkosszolgálatot feltörtek. Ez szerinte a lehetetlennel határos.

Egy másik opció, ha az NSO és az ügyfelek közötti kommunikációt sikerült megfigyelni és abba belenyúlni, de ez is nagyon valószínűtlen. Főleg azért, mert a helyi titkosszolgálatok vélhetően úgy szerződtek, hogy a megfigyeltekről az NSO-hoz sem jutnak ki adatok, miután azok nemzetbiztonságilag a legkényesebb információk közé tartoznak. Magyarul az NSO átverhette az ügyfeleit, a nemzetállami titkosszolgálatokat – írja a szakértő.

Nemes Dániel úgy látja, a hazai narratíva alapja egy külföldi kommunikációs támadás lesz, mivel a lehallgatások tagadása a bizonyítékok fényében egyre reménytelenebb. „Ergo rá kell majd kanyarodni arra, hogy ha volt is ilyen lehallgatás, azt nem a magyarok csinálták. Ami persze ha igaz lenne, a magyar szolgálatoknak lenne ultra ciki, akik pedig egyáltalán nem rosszak, sőt. Viszont ezt a balhét kommunikációban vagy nekik kell elvinni, vagy Varga Juditnak, és nekem van egy tippem, hogy melyikük fogja” – tette hozzá.

A Magyarország elleni támadás csak akkor állhatna meg szerinte, ha csak mi lennénk a listán. De nem, Magyarország csak egy a sok közül, ugyanakkor az egyetlen EU- és NATO-tag – hívja fel a figyelmet. „Azért nehéz kommunikáció ez, mert még a Moszaddal és az NSO-val szorosan együttműködve se könnyű legalább valamennyire hihetően kimozogni. Miután viszont az NSO-nak valószínű vége van, a Moszadnak meg iszonyú ciki, ők elsősorban magukat fogják védeni, és csak addig lesznek együttműködőek, amíg ez az érdekük. Márpedig legfeljebb ők tudhatják, vagy inkább csak sejthetik, hogy milyen infók vannak még talonban, amik a következő napokban, hetekben napvilágot látnak” – írta Nemes Dániel.

(Kiemelt kép: Egy nő okostelefont használ a Pegasus program fejlesztője, az NSO Group épülete előtt 2016. Augusztus 28-án. Fotó: Jack Guez / AFP)