Még mindig a közéletben a pedofilbotrányba keveredett volt fideszes alpolgármester

Fohsz Tivadar, a XVII. kerület volt fideszes alpolgármestere két évvel a pedofilbotránya kirobbanása után egy templomépítő szervezet egyik vezetőjeként dolgozik.

2022. november 14., 11:21

Szerző:

A volt fideszes alpolgármestert a rendőrség még 2020 novemberében gyanúsította meg a nevelt lánya molesztálásával. A lány azt is állította, hogy a politikus rejtett kamerás felvételeket készített róla az otthonukban – írja a Blikk. Fohsz a pedofilbotrányt kirobbantó cikk megjelenése előtt egyik pillanatról a másikra eltűnt ugyan a rákosmentei politikából, a Blikk akkor kiderítette, hogy aktív maradt a közéletben: 2020 februárjában a Rákoskerti Templom Alapítvány kuratóriumi tagja lett. 

Ennek a szervezetnek az a célja, hogy felépüljön a kerületben egy Makovecz Imre által tervezett ökumenikus templom, amelynek 2009-es alapkőletételén még a világhírű, azóta már elhunyt építész is jelen volt. 

A szervezet alapító elnöke szerint nem az ő dolguk ítélkezni

A bírósági nyilvántartás szerint a volt alpolgármester még ma is tagja az alapítványnak, ezért a Blikk meglátogatta a kuratórium szokásos, havi gyűlését, ahol kiderült, hogy az adminisztráció megfelel a valóságnak. 

A szervezet alapító elnöke, Janikné Megyery Rita elmondta, hogy mikor az ügy elindult, azt a határozatot hozták, hogy amíg nem születik jogerős bírósági ítélet Fohsz ellen, nem mozdítják el a kuratóriumból. Bár az egyház és az önkormányzat is felszólították, hogy közösítsék ki a politikust, ezt nem tették meg. 

„Megmondtam, az alapítvány hálával tartozik neki, annyi segítséget kapott tőle, alpolgármesterként ő volt, aki felkarolta az ügyünket. Ha kirúgjuk, az azt jelenti, mi ítélkezünk felette, nekünk viszont nem ez a feladatunk” 

– jelentette ki a Janikné, aki arról is beszámolt, hogy Fohsz azóta is aktív szerepet vállal az alapítványban - bár a novemberi tanácskozáson nem vett részt, a következőn jelen lesz. A Blikk kérdésére, hogy vajon akkor is marad-e Fohsz a kuratóriumban, ha elítélik, a szervezet alapító elnöke azt felelte: „Ha elítélik, kénytelenek leszünk megválni tőle. Bár van olyan intelligens, hogy akkor magától lemond.”

A volt alpolgármester ellen tavaly áprilisban emeltek vádat: az ügyészség szerint 97 kamerafelvételt készített 18 év alatti nevelt lányáról, ezeket egy programmal megvágta és egy külön adathordozón rögzítette. Nem a gyermekpornográf felvételek készítése, hanem annak tárolása miatt kell felelnie, így a vádhatság mindössze felfüggesztett börtönbüntetést kért rá. 

A Blikk megkeresésére A Fővárosi Törvényszék azt válaszolta, hogy az ügy jövő márciusban, zártan folytatódik.

(Kiemelt képünk: Budapest, 2019. október 2. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j) átadja az Idősbarát önkormányzat díjat Fohsz Tivadarnak, a főváros XVII. kerülete, Rákosmente alpolgármesterének az idősek világnapja alkalmából tartott ünnepségen a Pesti Vigadóban 2019. október 2-án. Jobbról Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára (j2). MTI/Bruzák Noémi)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.