Kaleta Gábor beismerte bűnösségét, a pedofilbotrányba keveredett volt nagykövet felfüggesztett börtönbüntetést kapott

2020. július 1., 11:08

Szerző:

Kaleta Gábor beismerte bűnösségét perének előkészítő ülésén szerda délelőtt, a bíróság egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őt. A volt perui nagykövet a vád szerint több ezer, gyermekekről készült pornográf felvételt tárolt a laptopján - írja a Blikk.

A járványhelyzet miatt májusban a bíróság tárgyalás nélkül, a nyomozás során keletkezett iratokból felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őt, de az ügyészség súlyosbításért fellebbezett.

A Blikk arról számolt be, hogy Kaleta Gábor fehér maszkban, napszemüvegben érkezett a tárgyalóterem elé, aki a folyosón a fal felé fordulva várakozott, amíg a bíró be nem engedte. A várakozás alatt sem engedte, hogy fotó készüljön róla.

Kaleta Gábor
Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezután a volt diplomata beismerte a vádiratban foglaltakat.

A lap szerint Kaleta ügyvédje arról beszélt, hogy a volt nagykövet 30 kilót fogyott, akire álláspontja szerint csak pénzbüntetést kellene kiszabni.

- Mintaértékű jogász életet élt, amelynek keretében diplomáciai karriert futott be és ennek keretében szolgálta hazáját. Mélyen vallásos emberről van szó, aki rendszeresen gyakorolja a hitét

– mondta a jogi képviselő védencéről, akinek állítólag óriási lelkiismeret-furdalása van.

Kaleta rövid beszédében elmondta, hogy végtelenül megviselte az ügy a családját, a szülei ismeretlen számról kapnak telefonokat, a céget is zaklatják, ahol munkát kapott.

- Messze azon a mértéken tapasztalatom ezt a nyomást, ami az életemet eléggé megnehezítette

– jelentette ki.

A bíróság végül egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Kaletát, illetve 540 ezer forintos pénzbüntetést kell megfizetnie.

Májusban a lap akkori tudósítása szerint ugyanekkora büntetést szabtak ki rá.

A bíró szerdán indoklásában hangsúlyozta, hogy a jelenlegi törvény három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés kiszabását teszi lehetővé. Mivel az ügyészi indítvány az volt, hogy Kaleta beismerés esetén 1 évet kapjon három évre felfüggesztve, ennél súlyosabb büntetést a bíróság nem szabhatott volna ki akkor sem, ha ezt indokoltnak látja. Végül 2 év 6 hónapra függesztette fel a büntetést.

A bíróság az ügyészséggel egyetértett abban, hogy az enyhítő és súlyosbító körülmények mellett nincs szükség végrehajtandó szabadságvesztésre.

Az ítélet ellen még lehet fellebbezni, az ügyészség és a védelem is 3 napos gondolkodási időt kért.