Bomba miatt bénul meg a vonatközlekedés

Egy II. világháborús bomba hatástalanítása miatt hozott döntést a MÁV. 

2024. október 3., 11:22

Szerző:

Október 5-én, a kora délutáni órákban – egy bomba miatt – a MÁV minden járata leáll Budapest-Kelenföld és Ferencváros között – áll a Mávinform közleményében, amelyet a vasúttársaság a weboldalán is közzétett. 

Mint arról a 168.hu is beszámolt, a Soroksári utat keresztező vasúti összekötő híd töltésének bontásakor munkások találtak rá egy egytonnás, második világháborúból származó robbanótestre. A tűzszerészek megállapították, hogy egy amerikai gyártmányú bombáról van szó, melyet a helyszínen szükséges hatástalanítani. Erre október 5-én szombaton kerül sor, emiatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság is közleményt adott ki. Ennek értelmében 10 és 17 óra között kiürítik és lezárják az alábbi területeket a IX. kerületben:

  • Duna vonala – Vágóhíd utca – Soroksári út - Máriássy utca – Mester utca (Könyves Kálmán körút) – Külső-Mester utca – Földváry utca, valamint annak meghosszabbítása vonalában a Duna felé – a Koppány utcában található üzemanyagtöltő állomás magasságában a Dunáig határolt területet.
  •  A zárásba beleesik a Rákóczi híd teljes szélességben, illetve a Déli összekötő vasúti híd is.

Mint írják, a Vágóhíd utcán, valamint a Mester és Külső-Mester utcán a közlekedést nem korlátozzák.

A MÁV is leállítja a vasúti közlekedést

A fentiekkel összhangban a vasúttársaság sem irányít ebbe az irányba vonatokat, hiszen a Déli összekötő vasúti híd is a korlátozás alá eső területek közé esik. A MÁV közleménye szerint 12 és 16 óra között szünetel a vonatközlekedés Budapest-Kelenföld és Ferencváros között.

A hatástalanítás ideje alatt több járatot is késve indítanak, vagy más más pályaudvarokra irányítják át azokat. Érintettek a Budapest-Győr-Hegyeshalom, illetve a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonal távolsági vonatai, köztük InterCity járatok, nemzetközi vonatok és railjetek is. A G43-as és S36-os járatok a tervek szerint rövidebb, vagy esetenként terelt útvonalon, csak Budapest-Kelenföldig, illetve a Keleti pályaudvar helyett a Déli pályaudvarig közlekednek majd. A fővárosi ideiglenes végállomásoktól a BKK járatainak segítségével lehet majd továbbutazni az eredeti célállomásokig.

A vasúttársaság folyamatosan dolgozik a forgalom átszervezésén, várhatóan pénteken tudnak majd bővebb tájékoztatást adni a MÁVINFORM felületein, például a MÁV weboldalán, applikációjában és Facebook-oldalán, illetve az állomásokon is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)