Ismét módosítják a katatörvényt – könnyítést kapnak az autósiskolák

A katatörvényben változik a cégtől, intézménytől szerzett bevétel megítélése, emellett kedvezőbb adózási formát kapnak autósiskolák átalányadózó oktatói, illetve bővül az extraprofitadó-köteles termékek köre is.

2022. november 8., 12:05

Szerző:

A nagy vitát kiváltott, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló, úgynevezett új katatörvény kormányrendelet szintű módosítása jelent meg a hétfő éjjeli Magyar Közlönyben – írja az Mfor.hu.

A módosítás egy elég banális hibát javít ki, ugyanis eddig a törvény nem szabályozta, mi a teendő akkor, ha megszűnik a katás vállalkozó főfoglalkozású mivolta. A módosítás értelmében ha a kisadózó a törvény bármely kitétele szerint nem minősül főfoglalkozású egyéni vállalkozónak, akkor annak a hónapnak az utolsó napjával megszűnik a kisadózói alanyisága is, erről pedig a következő hónap 15. napjáig kell nyilatkozni az adóhatóságnak. Ha ezt nem, vagy hibásan teszi meg, akkor az adóhatóság ezt határozattal állapítja meg.

Egy másik módosítás azt rögzíti, hogy az adózás rendje szerinti kifizetőtől (gyakorlatilag cégtől, intézménytől) szerzett bevétel esetén csak akkor szűnik meg a katás alanyiság, ha a bevételt termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékeként szerzi meg.

A rendelet módosítja az átalányadós egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályokat is. Az új szabály szerint jövő évtől az autósoktatók – amennyiben átalányadózó egyéni vállalkozók – 80 százalék költséghányadot számolhatnak el, vagyis csupán bevételük 20 százaléka számít jövedelemnek – írja a lap.

Ahogyan arról korábban írtunk: az üzemanyagok piaci ára és a katatörvény módosítása miatt rendkívül megdrágul az oktatói tevékenység, vagyis ezáltal jogosítvány megszerzése is, amely akár 500 ezer forintba is kerülhet.

(Kiemelt kép: Oktatók tüntettek a Hősök terén a kata-módosítás miatt. Fotó: ATV.hu.)

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.