Ismét módosítják a katatörvényt – könnyítést kapnak az autósiskolák

A katatörvényben változik a cégtől, intézménytől szerzett bevétel megítélése, emellett kedvezőbb adózási formát kapnak autósiskolák átalányadózó oktatói, illetve bővül az extraprofitadó-köteles termékek köre is.

2022. november 8., 12:05

Szerző:

A nagy vitát kiváltott, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló, úgynevezett új katatörvény kormányrendelet szintű módosítása jelent meg a hétfő éjjeli Magyar Közlönyben – írja az Mfor.hu.

A módosítás egy elég banális hibát javít ki, ugyanis eddig a törvény nem szabályozta, mi a teendő akkor, ha megszűnik a katás vállalkozó főfoglalkozású mivolta. A módosítás értelmében ha a kisadózó a törvény bármely kitétele szerint nem minősül főfoglalkozású egyéni vállalkozónak, akkor annak a hónapnak az utolsó napjával megszűnik a kisadózói alanyisága is, erről pedig a következő hónap 15. napjáig kell nyilatkozni az adóhatóságnak. Ha ezt nem, vagy hibásan teszi meg, akkor az adóhatóság ezt határozattal állapítja meg.

Egy másik módosítás azt rögzíti, hogy az adózás rendje szerinti kifizetőtől (gyakorlatilag cégtől, intézménytől) szerzett bevétel esetén csak akkor szűnik meg a katás alanyiság, ha a bevételt termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékeként szerzi meg.

A rendelet módosítja az átalányadós egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályokat is. Az új szabály szerint jövő évtől az autósoktatók – amennyiben átalányadózó egyéni vállalkozók – 80 százalék költséghányadot számolhatnak el, vagyis csupán bevételük 20 százaléka számít jövedelemnek – írja a lap.

Ahogyan arról korábban írtunk: az üzemanyagok piaci ára és a katatörvény módosítása miatt rendkívül megdrágul az oktatói tevékenység, vagyis ezáltal jogosítvány megszerzése is, amely akár 500 ezer forintba is kerülhet.

(Kiemelt kép: Oktatók tüntettek a Hősök terén a kata-módosítás miatt. Fotó: ATV.hu.)

15:29

Petíciót adtak át a szervezett tanárok szombaton délután a Belügyminisztériumnak a követeléseikről, ezek után pedig a Kossuth térre vonulna tüntetni. Az akcióval folytatódik a pedagógusok egész éves tiltakozáshulláma, amelynek eddigi csúcspontja az október 23-i tömegtüntetés volt.

14:03

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán, amelyről az Agrárminisztérium (AM) közleményben tájékoztatta az MTI-t szombaton.

Halálra gázolt egy embert egy InterCity vonat Székesfehérvárnál, ezért pótlóbuszok járnak Székesfehérvár és Sárszentmihály között  – közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.