Máris változik a katatörvény

Fontos részleteknél várható változás.

2022. augusztus 9., 17:26

Szerző:

Levelet írt a Pénzügyminisztérium a Nemzeti Adó- és Vámhivatal valamint a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete részére. Ennek alapján két kérdésben tervez változtatni a tárca a kata-szigorításáról szóló, már hatályban lévő jogszabályon – írja a 24.hu, amely megszerezte a levelet. 

Mint ismert, a jövőben csak főállásban lehet katázni, de a törvény nem tér ki külön arra, mi történik akkor, ha valaki valamilyen okból főállásúból mellékállású katázóvá válik. A NAV felvetése alapján a PM azt írja, jogszabályalkotás keretében fogják rendezni ezt a kérdést, a főfoglalkozás megszűnését (például ha az adózó főfoglalkozású alkalmazott lesz, vagy mondjuk nyugdíjba megy) be kell majd jelenteni, és amikor megszűnik a főfoglalkozás, annak a hónapnak a végével megszűnik a katázás is.

Jó hír az eddig katázó gazdasági társaságoknak, ügyvédi irodáknak

A NAV megfontolásra javasolta, hogy a régi kata hatálya alól kikerülő betéti társaságokat, közkereseti társaságokat, egyéni cégeket, ügyvédi irodákat mentesítsék a könyvvizsgálati kötelezettség alól, mivel az jelentős többletköltséggel járna.

A PM támogatná ezt a javaslatot, de mint írják, ehhez is jogszabály-módosítás szükséges.

(Kiemelt képünk: A Magyar Kétfarkú Kutyapárt tüntetése a katatörvény módosítása ellen 2022. július 22-én. Forrás: MKKP)