Alkotmányjogi panaszt terjesztettek be a katatörvény ellen

A panaszos arra hivatkozva, hogy a kata törvény elfogadása és bevezetése sérti a jogállamiság elvét, azt kéri az Alkotmánybíróságtól hogy semmisítse meg a törvényt.

2022. szeptember 28., 15:33

Szerző:

Az alkotmánybíróság azért vizsgálja a törvényt, mert egy betéti társaság tagja alkotmányjogi panaszt terjesztett be. A panaszban leírt alkotmányellenes kitételek a következők: „a jogállamiság elve, különös tekintettel a kellő felkészülési idő követelményére és a jogszabályok elfogadása előtti társadalmi egyeztetési kötelezettségre, továbbá az emberi méltósághoz való jogból fakadó törvény előtti egyenlőség sérelme és az általános jogegyenlőségi szabály semmibe vétele, valamint a nemzetközi szerződésbe ütközés” – írja a Napi.hu. Az indítványozó azt kéri, hogy az Alkotmánybíróság vonja vissza a katatörvényt.

Az indítványozó bizonyítja, hogy a panasz befogadásának feltétele az érintettség. A katatörvény az ő személyét, konkrét jogviszonyát közvetlenül és ténylegesen, aktuálisan érintő rendelkezés, és ennek értelmében a rendelkezés hatályba lépésével az alapjogai sérültek. A panaszos azzal érvel, hogy a katás adózás megszüntetése nem csak adózási rezsimváltás, egész Magyarország gazdasági tevékenységét befolyásolja, és az a másfél hónap, amit az adóév kellős közepén kapott arra, hogy olyan fajsúlyos döntéseket hozzon, mint a legkedvezőbb adónem kiválasztása, nem volt elég, és az ezzel felmerülő működésbeli átalakítások megtervezésére és kivitelezésére kevés. Nem beszélve a felmerülő költségekről. 

A bt. tulajdonosa tételesen felsorolja az általa felismert alkotmánysértéseket: a kirívóan rövid felkészülési idő a nyári szabadságolások kellős közepén, az egyeztetés elmaradása, mely azt üzeni a magyar állampolgárnak, hogy a jogalkotásban semmit sem számít a véleményük, semmibe vehetik az érdekeiket. A panaszos kihangsúlyozza, hogy a jogállamiság elvébe a valódi társadalmi egyeztetés beletartozik. Az Európai Bizottság által indított jogállamisági eljárás, melynek keretében Brüsszel megtagadta a koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására létrehozott gazdasági alaphoz való hozzáférést, hivatkozva a katatörvény ügyében is releváns jogállamisági problémákra. Mikor 2022. július 8-án Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány négy kérdésben elfogadta a Bizottság álláspontját, a harmadik pont arra vonatkozott, hogy a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően időt kell biztosítani a társadalmi konzultációra. A kormány be is nyújtotta a törvényjavaslatot a parlamentnek.

A panaszos azt is kifogásolja, hogy a katatörvény az Alkotmánybíróság által 1994-ben kiadott határozat értelmében visszaható hatály tilalmába ütközik, mert a hatályba lépése előtti jogviszonyokat is megváltoztatta. A következő pontban az emberi méltóság megsértésének esetét azzal támasztja alá, hogy felidézi, az Alkotmánybíróság 2009-ben kimondta: „az emberi méltóság védelme megköveteli azt is, hogy az állam tartózkodjon olyan intézkedések törvénybe foglalásától, amelyek alkalmazása – a jogszabályi környezetből felismerhetően – súlyosan veszélyezteti a magánszemély és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését” – idézi a Napi.hu. A panaszos kijelenti, hogy a rákényszerített váltás súlyosan érintette a megélhetését és a családja fenntartását. 

Végül a bt. tulajdonosa szerint a katatörvény nem csak magyar, hanem nemzetközi szerződésbe is ütközik, mivel az ellentétes az Európai jogok európai egyezményével. A taxisok és fuvarozók kivételként kezelését pedig egyértelmű diszkriminációnak tekinti.

A katatörvény ellen ellenzéki országgyűlési képviselők is nyújtottak be indítványt az Alkotmánybírósághoz, amiben a jogszabály utólagos normakontrollját kérték.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.