Ez az alkotmánybírósági döntés nem jött jól a Balaton NER-lovagjainak

A testület érvénytelenítette a Balaton-törvény 2018-as módosítását, ami a tó körül lehetővé tette a 30 méteres védősáv beépítését. Ezután erre nem lesz legális lehetőség.

2022. július 1., 16:13

Szerző:

Az Alkotmánybíróság pénteken elkaszálta a 2018-as ún. Balaton-törvény ( 2018. évi CXXXIX. törvény) azon kiegészítéseit amik kivételes esetekben lehetővé teszik a tó körüli, 30 méteres, vízparti védősáv beépítését is. Az Index azt írja, mindez azután történt, hogy 52 ellenzéki képviselő közösen normakontrollra küldte el a kiegészítéseket, szerintük erre a természetes vizek alapvető védelme miatt volt szükség.

A bíróság most egyetértett az eredeti kifogásokkal, döntésében kimondta, 

a sérelmezett rendelkezések mindegyike olyan kivételszabályt tartalmaz, amely a környezet és vízpart védelmében hozott, tartalmukat tekintve a környezet védelmével kapcsolatos szabályok lazítását szolgálja.

A testület döntése ráadásul teljesen egyhangú is volt, ahhoz különvéleményt nem mellékelnek. A döntés részletes indoklásában pedig hangsúlyozzák, „a Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül – a medencés kikötő és a hozzá kapcsolódó épületek kivételével – épület nem helyezhető el. Jogszerűen épített épület a Balaton szabályozási partvonalától számított 30 méteres sávon belül felújítható.”

Megsemmisítette a döntés azt a szakaszt, amely szerint ha külön törvény születik rá, a helyi településrendezési terv a vízparti 30 méteres sávban módosítható, ahogyan azt a passzust is, amely szerint üdülőterületté, stranddá átminősített kempingek ebben a sávban is felhúzhatóak. A támadott rendelkezéseket az Alkotmánybíróság jövőbeli hatállyal semmisítette meg.

(Kiemelt kép: Fürdőzők a kánikulában a balatonfenyvesi szabadstrandon 2021. június 22-én. Az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el a kánikula miatt. Fotó: MTI/Varga György)