Magyarországon a paranoia uralkodik, a Fidesz egy pillanatra sem áll meg

Nick Thorpe, a BBC 32 éve Budapesten élő közép-európai tudósítója gondolkodik a távozáson, de valószínűleg nem fog erre kényszerülni.

2018. augusztus 19., 17:34

Szerző:

HVG készített egy interjút Nick Thorpe-pal, amelyben a BBC 1986 óta Budapesten élő közép-európai tudósítója, elmeséli, hogy a karrierjét egy kicsit az MSZMP-nek köszönheti, amely harminckét évvel ezelőtt ki akarta utasítani Magyarországról, ha nem mutatja be megbízólevelet a BBC-től. Huszonnégy órás ultimátumot kapott, így akkor még külsősként sietve írnia kellett a főnökeinek, hogy küldjék el a dokumentumot, amelyet végül megkapott és maradhatott. Szerinte Magyarországon ma a politikai elit ma is azt gobnolja, hogy az újságíró feladata a hatalom kiszolgálása.

– Mindig nehéz volt Magyarországon középen állni, most ismét a „vagy velünk, vagy ellenünk” gondolkodás érvényesül, ami inkább a Rákosi-időkre volt jellemző. Paranoia uralkodik, úgy érzem, amikor a Fidesz van hatalmon, egy pillanatra sem áll meg, hogy élvezze, amit elért: folyamatosan úgy viselkedik, mintha ellenzékben lenne, még több hatalmat és befolyást akar

– mondja. Magyarországot nagyszerű helynek tartja és szereti a magyarokat is, de a Fidesz kinyitotta Pandóra szelencéjét, és ő nem tudja, hogy ennek mi lesz a vége.

– Aggódom a magyarországi belső békéért. Ha pedig azt sugallják, hogy fenyegetésként gondolj a másik emberre, nem hiszem, hogy ettől boldogabbak lehetnek az emberek. És nem fog erősödni a magyarok közötti bizalom sem. Nagyon cinikus politikai játék zajlik Magyarországon, aminek az egyetlen célja a választások megnyerése

– fűzi hozzá. Bár Magyarország az otthona, megtanult magyarul és a családja is kétnyelvű, nagyon nehéz egy országban élniük, ahol növekvőben van az idegengyűlölet. 

– Gondolkodom a távozásról, de valószínűleg nem fogok erre kényszerülni

– zárja a beszélgetést.

 

18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.