Fogy a magyar: már több mint 324 ezren léptek le az országból

Még sosem vándoroltak ki annyian, mint tavaly. 

2024. április 7., 10:31

Szerző:

Két magyar nagyváros lakosainak számánál is többen vándoroltak ki az elmúlt 14 évben, ráadásul még sosem vándoroltak ki annyian, mint tavaly. 2010 óta már több mint 324 ezren hagyták el az országot  – írja a 444, a statisztikai hivatal adataira hivatkozva. A KSH a belügyminisztériumi lakcím- és a NEAK taj-nyilvántartási alapján összesítette a kivándorlók számát, valamint közzétették a fontosabb kivándorlási célországokat is.A 33 700 kivándorló (azért a százasra kerekített szám, mert még előzetes adatról van szó) annyi, mintha Mosonmagyaróvár teljes népessége külföldre költözött volna. A 2010 óta eltelt 14 évben összesen 324 179 magyar vándorolt ki az országból, ami több, mint Debrecen és Nyíregyháza lakosainak száma összesen.

Az látszik, hogy a kivándorlás 2010-től az évtized közepéig előbb meredeken, majd lassuló tempóban ívelt felfelé. A múlt évtized második felében folyamatosan csökkent, elsősorban Nagy-Britannia mint célország vonzereje csökkent – nyilván ez összefüggésben volt az ország európai uniós kiválásával. Aligha volt véletlen, hogy épp 2020-ban, a brexit bekövetkeztének évében volt mélyponton a magyarok kivándorlási hajlandósága.

Az elmúlt négy évben aztán ismét dinamikus emelkedésnek indult, 2020-hoz képest tavalyra 74 százalékkal nőtt az országot elhagyók száma. A legnépszerűbb ország most már 2019 óta minden évben Ausztria, tavaly már többen költöztek oda, mint ahányan tíz évvel korábban összesen elhagyták az országot.

Ezekbe az országokba lépnek le a magyarok 

A kivándorlók egy része később visszatér Magyarországra, ám a számuk 2010 óta csak három évben, 2019-2021 között haladta meg az elköltözőkét. Ebben a jelenségnek két tényezőnek lehetett súlya, elsősorban a már említett brexit-hatásnak, másrészt kisebb részben annak is, hogy ez az időszak részben a Covid alatti leállásokra esett, amikor sokan a kivándoroltak közül elveszítették kinti megélhetésüket.

A kivándorlók és a visszavándorlók egyenlege 2010 óta mínusz 105 119 – ez kissé még változhat, hiszen a múlt évről, ahogy írtam, még csak előzetes adatok vannak –, vagyis ennyivel többen hagyták el az országot, mint ahányan visszaköltöztek. Ez nagyjából Kecskemét lélekszámával egyenlő.

A kivándorlás csak az egyik összetevője a magyarországi népességfogyásnak. Ahogy arról többször írtunk, hasonlóan súlyos problémát jelent a természetes fogyás, vagyis az, hogy a születések száma – ami tavaly történelmi mélypontra süllyedt – tartósan elmarad a halálozások számától. A természetes népességfogyás egy friss statisztikai jelentés szerint Magyarországon volt az egyik legnagyobb az Európai Unióban.