Párbeszéd: az autómentes Lánchíd nem autósüldözés

A Lánchíd a mindenkori haladás szimbólumaként olyan jövőképet közvetít, amely összhangban van Magyarország és Budapest hosszú távú céljaival.

2023. szeptember 3., 12:02

Szerző:

Váradiné Naszályi Márta, a Párbeszéd-Zöldek elnökségi tagja, I. kerületi polgármester online sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a Lánchíd felújítása a főváros egyik legfontosabb projektje volt.

Azt mondta, az elmúlt évtizedek személyautó-központú városfejlesztése azt eredményezte, hogy napi 25 ezer autó ment át a Lánchídon; ezt a terhelést sem a híd nem bírta, sem a híd két oldalán lévő fogadóterek.

Hozzátette, I. kerületi zöldpolitikusként tizenkét éve küzd azért, hogy a Lánchíd gyalogosbarát, autómentes legyen, 2019 óta polgármesterként tovább támogatva ezt.

Vannak, akik azt gondolják, hogy ez autósüldözés – mondta –, de szerinte nincs erről szól. Úgy fogalmazott: „nincsenek autósok, meg nem autósok”, közlekedő emberek vannak, akik azt a közlekedési módot választják, amit a főváros kínál számukra.

Úgy vélte, az autómentes Lánchíd előnyei már látszanak, másfélszeresére nőtt a buszos áthaladások száma. Az autómentes Lánchíd teszi lehetővé, hogy mind a két hídfőnél gyalogosbarát és zöldfejlesztési programok valósulhassanak meg – fűzte hozzá Váradiné Naszályi Márta.

(Kiemelt képünk: A Lánchíd madártávlatból 2020. augusztus 31-én. MTI/Máthé Zoltán)